De Lego-dominee van Spijk: 'Ik ben er tijdens corona weer mee begonnen'

Derk met Lego-dominee Jake Schimmel
Derk met Lego-dominee Jake Schimmel © Marthijs Veldthuis/RTV Noord
Jake Schimmel is predikant in Losdorp en Spijk. Als Schimmel niet aan het werk is, kun je hem vinden in zijn Legokamer. Het Expeditieteam zocht de Lego-dominee van Spijk op.
Schimmel woont naast de kerk van Spijk. Op de eerste verdieping van zijn huis is zijn Legokamer te vinden. ‘Welkom in Steendam’, staat er op de deur.

‘Steendam? We zijn toch in Spijk?’

‘Steendam? Dat is toch bij het Schildmeer? We zijn hier toch in Spijk?!’, merkt Expeditie Grunnen-presentator Derk Bosscher op. ‘Dat klopt!’, zegt Schimmel lachend. ‘Het is ook een Gronings dorp, maar dit is een dorp van stenen.’
De predikant heeft niet gelogen, een dorp van stenen is het zeker. De Legostad van Schimmel is goed gevuld. Vliegtuigen, auto’s, superhelden, piratenschepen, kastelen en een donutwinkeltje; het is allemaal te vinden in Steendam.
Legostad Steendam
Legostad Steendam © Marthijs Veldthuis/RTV Noord

‘Dan koop je nog een set en nog een en nog een…’

‘Even nergens om. Ik had vroeger ook Lego, maar ik ben daar inmiddels wel uit gegroeid’, stelt Bosscher. ‘Ja, dat was bij mij net zo, maar tijdens de coronatijd had ik weinig om handen, dus ben ik weer begonnen’, vertelt Schimmel met een glimlach.
Het begon met het opnieuw bouwen van twee kastelen die Schimmel nog had uit zijn jeugd. Inmiddels is er een heuse stad ontstaan. ‘Dan koop je nog een set en nog een set en nog één en voordat je het weet, is de kamer vol.’

Bijbelverhaal beeldend maken met Lego

Een kerk mag natuurlijk niet ontbreken in Steendam. Deze heeft dan ook een prominente plek in de Legostad. Schimmel heeft zijn Lego ook wel eens in de echte kerk van Spijk gebruikt. Dit om het Bijbelverhaal tijdens zijn kinderdienst wat beeldend te maken.
Hij maakte er zelfs een filmpje van voor YouTube. ‘En hoe vonden de jongeren dat?’, vraagt Bosscher zich af. ‘Ja, die vonden het hartstikke leuk! Een jongen heeft zelfs een kerk van Lego gebouwd tijdens die dienst’, vertelt Schimmel.

Dit en meer…

Dit en meer kun je vanavond zien in Expeditie Grunnen. Vanaf 18:00 ieder half uur op RTV Noord.
Kijk hier de uitzending terug:
Expeditie Grunnen ontmoet de Lego-dominee van Spijk