Buschauffeurs in Groningen en Appingedam gaan woensdag staken

Een lijnbus
Een lijnbus © FPS/Jos Schuurman
In het kader van estafettestakingen om tot hogere lonen en betere werkomstandigheden te komen, wordt woensdag weer gestaakt door streekvervoerders. Ditmaal leggen de Qbuzz-chauffeurs het werk neer op de stallingen in Groningen en Appingedam.
CNV Vakmensen zette afgelopen week een handtekening onder de nieuwe vervoers-cao, waarin een ouderenregeling en een loonsverhoging van 2,8 procent (per 1 juli) is opgenomen. 'Het eindbod is door onze leden met twee derde meerderheid geaccepteerd', aldus Jan van de Mheen namens het CNV.

FNV: 2,8% is te weinig

Voor FNV Streekvervoer is die loonsverhoging van 2,8 procent onvoldoende. 'Dat is te weinig en te matig', zegt bestuurder Edwin Kuiper. 'Onze leden vinden dat de toegenomen kosten in levensonderhoud beter gecompenseerd moeten worden.' Ook eist de bond namens de leden maatregelen om de werkdruk te verminderen.
De estafettestakingen van het FNV begonnen op 11 mei in Oude Pekela, Stadskanaal en Emmen. De afgelopen weken werd het werk neergelegd in onder meer Twente, Venlo en Den Bosch.

Acties intensiveren

Vanaf dinsdag wordt er twaalf dagen lang bijna elke dag op meerdere plekken gestaakt in het streekvervoer. Daarmee worden de estafettestakingen, die twee weken geleden begonnen, geïntensiveerd. Op woensdag 1 juni zijn dus Groningen en Appingedam aan de beurt, net als onder meer Breda, Zoetermeer en Den Haag.
‘De chauffeurs blijven het staken volhouden tot ze een cao hebben die zorgt voor een beter loon en lagere werkdruk', zegt Marijn van der Gaag, bestuurder bij FNV Streekvervoer.