Cowboy Abraham Bakker strijkt neer in Bourtange: 'Ik geniet er nog elke dag van'

Een beeld van de open dag bij Ranchhorse Coaching in Bourtange
Een beeld van de open dag bij Ranchhorse Coaching in Bourtange © Marjolein Koning/RTV Noord
Aan een bebost en doodlopend straatje naast het Bourtangerkanaal zit Ranchhorse Coaching van Petra Twickler. Iedereen die wil paardrijden of een paard heeft is er zondag welkom vanwege de open dag. Vooral westernrijden staat er centraal.
Twickler is opgeleid door Abraham Bakker - iedereen noemt hem Ab - die zondag speciaal naar Bourtange is gekomen voor de open dag. Bakker geeft de hele dag lessen in lassogooien, kuddejagen en westernrijden.
Ab ziet eruit als een echte cowboy: hij draagt een witte hoed, bruine leren laarzen met gespen en een rood-blauw geblokte blouse en een bruine leren gilet. Daar wil Expeditie Grunnen-presentator Derk Bosscher meer van weten.

55 jaar cowboy

Bakker vertelt dat hij niet echt bezig is met wedstrijden of het sportieve element van westernrijden, maar vooral de cowboytraditie volgt. Hij heeft bovendien jaren op ranches gewerkt in de Verenigde Staten en Canada.'
'Ik heb een leerschool van 55 jaar achter de rug, heb het kunstje bij veel trainers afgekeken en als cowboy geleefd van tijd tot tijd', aldus Bakker. Ondertussen is hij gepensioneerd, maar de levensstijl van cowboys past bij hem en in bepaalde aspecten nog steeds. Niet alleen in de kledingstijl van Bakker, maar ook in zijn interieur. 'Mijn hele huis is nog in cowboy- en westernstijl en dat blijft ook zo.'
Cowboy Ab Bakker in Bourtange
Cowboy Ab Bakker in Bourtange © Marjolein Koning/RTV Noord

Cowboystijl doorgeven

Ook in Nederland heeft Bakker vroeger een grote ranch gehad. Niet alleen met paarden, maar ook koeien. Zo leerde hij zondag een groepje ruiters hoe je een koe kunt scheiden van de rest van de kudde. Dit deed hij via een op afstand bestuurbare 'knuffelkoe'.
Nu hij met pensioen is, wil hij de rijstijl van cowboys meegeven aan andere geïnteresseerden. 'Gelukkig komen er steeds meer mensen bij die westernrijden zien als een aanvulling, zoals dressuurrijders', vertelt Bakker.
Tot slot stipt hij aan dat, hoe mooi de levensstijl van een cowboy ook is, in de tijd waarin we nu leven het steeds moeilijker is om volledig als cowboy te leven. 'Ik leef in herinneringen, in memories. En ik geniet er nog elke dag van.'
Bekijk de hele uitzending van Expeditie Grunnen nog eens terug: