Kolkman pakt met vrouwen dubbelvier goud bij wereldbekerwedstrijd roeien; Twellaar grijpt zilver

Ilse Kolkman tijdens een wereldbekerwedstrijd van 2021 in actie met Tessa Dullemans
Ilse Kolkman tijdens een wereldbekerwedstrijd van 2021 in actie met Tessa Dullemans © OrangePictures
Ilse Kolkman heeft zondag op de laatste dag van de wereldbeker wedstrijd roeien in Belgrado met de vrouwen dubbelvier een gouden plak veroverd. Ook voor Melvin Twellaar was er een podiumplek weggelegd.
Bij de vrouwen dubbelvier ging China lange tijd aan de leiding en ook Oekraïne meldde zich in de strijd om het goud, maar in de eindsprint schoof de Nederlandse boot met Aegir-roeister Kolkman naar voren.
Na een imponerende eindsprint ging Nederland vrijwel gelijk met China over de finish. De finishfoto wees uiteindelijk uit dat Nederland 0,2 seconden eerder over de eindstreep was en daarmee het goud won. De dubbelvier bestond naast Kolkman ook uit Bente Paulis, Nika Vos en Tessa Dulmans.

Meerdere erkennen in Duitser

Ook voor Melvin Twellaar, eveneens Aegir-roeier, was er zondag succes. Hij won vorig jaar nog Olympisch zilver in de dubbeltwee, maar richt zich voorlopig op de eenzitter en dat gaat hem goed af. Tijdens zijn skiff-wedstrijd in Belgrado nam hij samen met de Duitser Oliver Zeidler al snel afstand van de rest van het deelnemersveld.
Roeier Melvin Twellaar eerder dit jaar in zijn skiff
Roeier Melvin Twellaar eerder dit jaar in zijn skiff © Bjarne Dijkstra
De 25-jarige Stadjer bleef Zeidler goed volgen en in een alles-of-niets-eindsprint naderde hij de geroutineerde Duitser nog wel, maar Zeidler wist de aanval af te slaan. Daardoor ging het goud naar de Duitser ging en het zilver naar Twellaar. Het brons was voor Groot-Brittannië.

Clevering en Oldenburg

Ook Ymkje Clevering kwam zondag in actie. Onlangs maakte zij de overstap van het boordroeien naar het scullen. Met haar vaste partner in de tweezitter, Veronique Meester, eindige de Gyas-roeister als vierde in de dubbeltwee. De vierde plaats was er ook voor haar clubgenote Marloes Oldenburg die met Benthe Boonstra in de tweezonder als vierde eindigde.