Dallinga van schlemiel naar held bij promoverend Excelsior

Thijs Dallinga is het middelpunt van de feestvreugde na zijn late gelijkmaker
Thijs Dallinga is het middelpunt van de feestvreugde na zijn late gelijkmaker © OrangePictures
Excelsior is zondagavond na een knotsgekke finale van de play-offs gepromoveerd naar de eredivisie. De ploeg maakte een 3-0 achterstand bij ADO Den Haag ongedaan en daarbij was een hoofdrol weggelegd voor Thijs Dallinga. Lang leek het erop dat hij juist zou uitgroeien tot schlemiel van de wedstrijd.
Het hele seizoen scoorde Dallinga uit alle hoeken en standen voor Excelsior, waardoor de 21-jarige Hellumer met 32 doelpunten topscorer werd van de Keuken Kampioen Divisie. Mede daardoor mocht Excelsior de play-offs voor promotie spelen, waarin eerst met Roda JC en Heracles Almelo werd afgerekend. ADO Den Haag vormde de laatste horde voor promotie.

Penalty gemist

Het psychologische voordeel lag voorafgaand aan de beslissende wedstrijd bij de ploeg uit de Residentie. Afgelopen dinsdag wist ADO met een gelijkmaker in blessuretijd (1-1) een late dreun uit te delen aan de Rotterdammers, die zich in gedachten met een zege op zak al hadden opgemaakt voor de beslissing in Den Haag. Daar stond een volgepakt en groen-geel gekleurd Cars Jeans Stadion zondag massaal achter de thuisploeg.
Maar wat een Haags feestje moest worden, liep aanvankelijk anders. Excelsior kreeg na krap een half uur een strafschop na een overtreding op Dallinga. De anders zo trefzekere spits wilde het cadeautje zelf uitpakken, maar zag zijn inzet gekeerd door ADO-doelman Wentges. Daarbij leek het erop dat de doelman te vroeg van zijn doellijn kwam, maar scheidsrechter Makkelie liet doorspelen.

Late gelijkmaker Dallinga

Wat er vervolgens gebeurde, zullen weinig voetballiefhebbers voor mogelijk hebben gehouden. ADO wist nog voor rust een 2-0 voorsprong te nemen, die vlak na de theepauze werd uitgebreid naar 3-0, waardoor het duel beslist leek. Maar mede door een rode kaart voor ADO knokte Excelsior zich terug naar 3-1.
Dallinga, die in de 83ste minuut ook al aangever was bij de 3-2 van Reuven Niemeijer, kopte zijn ploeg in blessuretijd langszij (3-3), en vierde het feestje met de uitzinnige Excelsior-fans. Dat leidde tot een bijzonder schouwspel langs de zijlijn, want ADO-supporters hadden zich al langs het veld verzameld om de naderende promotie te vieren. Hun vreugde maakte plaats voor woede, toen ze door de late gelijkmaker weer verzocht werden om terug te gaan naar de tribune.
In de verlenging leek ADO Den Haag een aangeslagen bokser, maar toch rechtte de ploeg de rug. Sacha Komljenovic maakte de 4-3, maar ook daar had Excelsior weer een antwoord op in de persoon van Redouan El Yaakoubi: 4-4. Daardoor moesten strafschoppen de beslissing brengen en die nam Excelsior het beste.
Terwijl zijn ploeggenoten feestend het veld verlaten, zit Dallinga stuk in de catacomben nadat hij eerder al was gewisseld. 'Ik ben echt zo trots op dit team, niet normaal', zegt Dallinga met tranen van geluk, als ESPN hem naar zijn gevoel vraagt. Zijn tranen maken vermoedelijk snel plaats voor vreugde, denkt hij. 'Dit moet nog even bezinken, denk ik. Zo'n avond als deze, niet normaal toch? Maar we hebben het geflikt. Wát een seizoen.'

Belangstelling

Door de overwinning keert Excelsior na drie seizoenen terug in de eredivisie. Of dat gebeurt met Thijs Dallinga is nog geen zekerheidje. Hoewel de topscorer van de Keuken Kampioen Divisie nog een doorlopend contract heeft (tot 2023, met een cluboptie voor nog een seizoen), bestaat er voor de aanvaller de nodige belangstelling van andere clubs.