Twee Michelinsterren in de provincie, gemeente Groningen heeft na tien jaar ster terug

De eigenaren van restaurant Noor in Hoogkerk, toen nog in de Loohoeve in Drenthe
De eigenaren van restaurant Noor in Hoogkerk, toen nog in de Loohoeve in Drenthe © Jos Schuurman/FPS
De provincie Groningen heeft dit jaar twee restaurants met een Michelinster. Naast Herberg onder de Linden in Aduard behaalt ook Noor in de Theresiakapel in Hoogkerk een ster.
De eigenaren van het in maart dit jaar geopende Noor, Jeroen en Marleen Brouwer, namen hun ster dus mee uit de Loohoeve in Schoonloo in Midden-Drenthe, waar ze eerst een sterrestaurant hadden.
De jury noemt het mooi dat de ster is meegenomen naar de nieuwe plek, en haalt aan dat het restaurant zoveel mogelijk ingrediënten van 'de boeren, jagers en verzamelaars' haalt. De eigenaresse is er kort en krachtig over op het podium: 'Er gaat niets boven Groningen!'

Voor het eerst sinds tien jaar

Met Noor heeft de gemeente Groningen weer voor het eerst sinds tien jaar een eetgelegenheid met een Michelinster. Van 1997 tot 2012 had restaurant Muller aan de Grote Kromme Elleboog in Stad ook al een ster.

Onder de Linden behoudt ster

Herberg Onder de Linden in Aduard behoudt haar Michelinster. Het is voor het dertigste achtereenvolgende jaar dat het restaurant de ster heeft. Sinds 2016 is de eetgelegenheid in handen van Steven Klein Neijenhuis, die daarvoor een ster behaalde in restaurant In de Molen in Onderdendam.
Wat is een Michelinster?
De Michelinster is de bekendste onderscheiding voor restaurants met een goede tot zeer goede keuken en bediening. Het concept werd bedacht door bandenfabrikant Michelin en moest automobilisten motiveren om Frankrijk te ontdekken. Chauffeurs werden in een gids gewezen op restaurants die de moeite van het omrijden waard zijn. En hoe meer je rijdt, hoe vaker je nieuwe banden nodig hebt. Restaurants kunnen een ster niet weigeren.

Hoe verdien je een ster?
Inspecteurs van Michelin bezoeken restaurants meerdere keren anoniem om een oordeel te vellen. Daarbij letten ze in elk geval op vijf zaken, meldt de gids:

1. Het gebruik van kwaliteitsproducten
2. Gevoel voor smaak en kooktechniek
3. Persoonlijkheid van de chef in de keuken
4. Krijg je als gast waar voor je geld?
5. De structuur van het eten

Wat zegt een ster over een restaurant?
Afhankelijk van de kwaliteit kunnen restaurants één, twee of drie sterren verdienen. De betekenis daarvan is als volgt:
- Eén ster: Een heel goed restaurant in deze categorie
- Twee sterren: Uitstekend eten, een omweg waard
- Drie sterren: Uitzonderlijke keuken, een speciale reis waard

Eerder al Bib Gourmand-meldingen

Vorige maand maakte Michelin al de nieuwe Bib Gourmand-vermeldingen bekend. Dat zijn erkenningen voor restaurants waar je volgens Michelin uitstekend drie gangen kan eten rond de 40 euro. In onze provincie gaat het om zes restaurants, allemaal in de stad Groningen: De Grote Frederik, Vive la Vie, Gustatio, Hanasato, De Pijp (inmiddels Bistro Blanche) en Bistro 't Gerecht). Wel sluit de laatste de deuren begin juni.