Voor negen euro met het ov door Duitsland: zo kun je als Groninger profiteren (update)

Een trein op het spoor tussen Groningen en Duitsland
Een trein op het spoor tussen Groningen en Duitsland © Dennis Venema/ Archief RTV Noord
Vanaf vandaag kun je voor negen euro een hele maand met het ov door heel Duitsland reizen. Met die actie wil de Duitse regering de gestegen kosten van brandstof en levensonderhoud voor een deel compenseren. De aanbieding geldt nog tot en met augustus. Hoe kun je daar als Groninger van profiteren?
Door een kaartje te kopen en in de trein te stappen, is het simpele antwoord. Maar wie niet zo bekend is in de wereld van de Duitse treinen en bussen, kan wel wat hulp gebruiken.
Heb je tips voor een leuke reis door Duitsland met behulp van de voordeelkaart? Deel ze gerust per mail via sslager@rtvnoord.nl.

Hoe werkt de Duitse voordeelkaart?

Allereerst even de regels van het Duitse 9-Euro-Ticket op een rij:
- De voordeelkaart geldt alleen in treinen, metro's, bussen en trams, met uitzondering van hogesnelheidstreinen (ICE's) en intercity's, zoals die van Amsterdam naar Berlijn;
- Vanuit Groningen is Bremen hierdoor de eerste mogelijkheid om van het ticket gebruik te maken (zie onder voor meer info);
- Geldig in juni, juli of augustus;
- Bestellen kan via website of app van Deutsche Bahn (DB) of de kaartautomaat in Duitsland;
- Het kaartje is persoonsgebonden;
- Je voordeel gaat pas in vanaf het eerste Duitse station. De reis van Nederland tot Duitsland betaal je dus zelf.

Zo reis je naar Duitsland

Vanaf het Hoofdstation in Groningen loopt een spoorlijn naar het Duitse Leer. Arriva is daar de vervoerder van dienst. Maar zoals wellicht bekend, kun je per trein niet meer rechtstreeks naar Leer reizen. Dat heeft alles te maken met de kapotgevaren Friesenbrücke. Hoe kom je er dan wel?

1. Snelbus Groningen-Leer

Je eerste optie is de snelbus. Die rijdt eens per twee uur rechtstreeks van Groningen Hoofdstation naar Leer en andersom. Dat kost je net geen uur. De bus vertrekt in Groningen vanaf halte P op het busstation. In Leer vertrekt de bus vanaf het voorplein van het station. Fietsen kunnen niet mee en de rechtstreekse bus is ook niet toegankelijk voor reizigers met een rolstoel. Wil je met een groep van tien personen of meer met de snelbus naar Leer? Reserveer dan uiterlijk drie dagen van tevoren.

2. Trein Groningen-Weener

Beginnen met de trein kan ook; die brengt je vanaf het Hoofdstation tot Weener. Vanaf hier kun je het 9 euro-ticket inzetten om verder door Duitsland te reizen. Op Weener kun je ook overstappen op buslijn 620 (Weser Ems bus) naar Leer. Een ritje van twintig minuten. Maar de hiervoor genoemde snelbus is dus sneller en logischer.
Bekijk voor meer informatie de site van Arriva. Daar vind je ook een reisplanner.

3. Flixbus Groningen-Leer

Ook Flixbus biedt dagelijks een rechtstreekse busverbinding aan naar Leer. Die rit duurt iets meer dan een uur. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat het aantal boekingen al toeneemt, mogelijk als gevolg van de Duitse voordeelactie. De reis naar Leer betaal je natuurlijk nog wel extra.

4. Eigen vervoer

Natuurlijk kun je ook de eigen auto, e-bike of ander vervoersmiddel pakken en die neerzetten bij een Duits bus- of treinstation. Ga je met de auto? Vergeet dan niet om gelijk even goedkopere Duitse benzine te tanken.

Hoe weet je of je korting hebt?

Als je in Leer aankomt, zijn er verschillende opties om je kortingskaart te gebruiken. Bijvoorbeeld in de trein richting Papenburg of naar Bremen. Handige tip: Google Maps geeft bij het plannen van je reis direct aan of het kortingskaartje op jouw route geldt. Als dat zo is, zie je een blauw bolletje met een 'i' erin, voor meer informatie.
In Google Maps is te zien of je korting geldt
In Google Maps is te zien of je korting geldt © Google Maps

Tips voor leuke bestemmingen

Met het kortingskaartje ligt heel Duitsland aan je voeten. Natuurlijk kun je direct doorstomen naar hoofdstad Berlijn, maar dan ben je met alleen regionale treinen wel even onderweg. Karel Groen, directeur van de Eems Dollard Regio, heeft wat tips voor mensen die het dichter bij huis zoeken.
'Münster en Bremen zijn heel mooie steden. Oldenburg ook en dat kun je in een dag doen. Hamburg is voor Groningen ook een fantastische stad. De mediastad, met heel veel cultuur. En het ligt aan de Elbe. Er is daar heel veel te zien, dus daar zou ik dan zeker ook blijven.'
Groen ziet de Duitse kortingskaart als een mooie mogelijkheid om het grote land te verkennen, bijvoorbeeld voor studenten met een krappe beurs. 'Voor hen is dit zeker een kans. Als je de tijd hebt: maak er een vakantiereis van. Duitsland is een megagroot land met zestien deelstaten, dus er is genoeg te zien.'
Hamburg heeft veel te bieden
Hamburg heeft veel te bieden © Dietmar Rabich/Wikimedia Commons

Let op: het kan druk worden

Het 9-Euro-Ticket vindt gretig aftrek in Duitsland. Daardoor kan het op bepaalde trajecten weleens extra druk worden, verwacht Groen. In Duitse kranten wordt daar al volop op gehint. Denk daar dus aan als je reist op een weekenddag of naar populaire bestemmingen. Op het Duitse Waddeneiland Sylt, dat alleen per trein bereikbaar is, vreest men bijvoorbeeld al een stroom aan toeristen.
Omdat vanaf 1 juni ook de Duitse brandstofprijs omlaag gaat, valt de drukte in de trein uiteindelijk misschien wel mee. 'De kortingskaart kan er ook toe leiden dat mensen die anders nooit reizen, dat nu wél gaan doen. De Groninger zal aan de Duitse kant toch drukkere binnensteden aantreffen. Of de trein ook drukker wordt, is moeilijk in te schatten. Daarvoor moeten we eerst afwachten of de kaart een hit wordt.'

Algemene tips voor Duitsland

Het mondkapje is in het Duitse openbaar vervoer nog geldig op moment van schrijven. Stop die dus in je zak. Ook is het handig om wat contant geld bij je te hebben. Op veel plaatsen is pinnen nog niet gebruikelijk.
Handige sites voor reizen in Duitsland
Zin in een Duits trein- of busritje gekregen? Onderstaande sites zijn vast handig om leuke bestemmingen uit te zoeken.
- trainline.nl: groot online aanbod;
- nsinternational.com: onderscheidt zich door een gebruiksvriendelijke website;
- bahn.de van de Duitse spoorwegen;
- happyrail.com: handige zoeksite.
Let er bij al deze zoekmachines wel op dat het 9-Euro-Ticket niet geldig is op internationale (ICE en IC) treinen en lange afstandsbussen.
Update: dit artikel is bijgewerkt met informatie dat de kortingskaart (nog) niet geldig is op het traject Bremen-Leer-Norddeich.