Airport Eelde: wij kunnen dagelijks 20 vluchten van Schiphol overnemen

De parkeerplaats en de entreehal van Groningen Airport Eelde
De parkeerplaats en de entreehal van Groningen Airport Eelde © ANP
Groningen Airport Eelde heeft voldoende capaciteit om de komende tijd tot twintig vluchten per dag over te nemen van Schiphol. Dat zegt directeur Meiltje de Groot maandag.
De directeur liet onlangs aan RTV Noord weten in gesprek te zijn met Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen over het overnemen van vluchten.
Schiphol wil vanwege de grote drukte op de luchthaven onder meer vluchten verplaatsen naar regionale vliegvelden. De gesprekken kenden een moeizame start, omdat maatschappijen vasthouden aan hun slots op Schiphol en bang zijn die kwijt te raken. Eerdere oproepen om vluchten te verplaatsen hebben vanuit Schiphol niet tot concrete actie geleid. Dat zou te veel planning kosten.
Vrachtvluchten en vakantievluchten kunnen prima in de regio
Meiltje de Groot - directeur GAE

Nog steeds geen concrete toezeggingen

Nog steeds zijn er geen concrete toezeggingen gedaan door luchtvaartmaatschappijen. 'Voor het zomerseizoen kunnen we makkelijk opschalen als we het een beetje tijdig weten', aldus De Groot.
'We moeten gezamenlijk kijken hoe we dit op kunnen lossen', zegt ze ook als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Luchthavens (NVL). De Groot vindt dat er ook gekeken moet worden naar de rol van Schiphol voor de langere termijn. 'Vrachtvluchten of vakantievluchten kunnen prima in de regio worden afgehandeld.'
De personeelsproblemen waar Schiphol mee kampt, spelen in Groningen Airport Eelde minder. De Groot zegt nog genoeg reacties op vacatures te krijgen.
De Groot deed vorige week in Op1 een pleidooi voor meer subsidie voor regionale luchthavens:

Afstemmen met regionale luchthavens

Schiphol heeft vorige week een actieplan gepresenteerd om in de zomerperiode grote drukte op de luchthaven tegen te gaan. Daarvoor moet onder meer extra personeel, zoals beveiligers, worden geworven. Schiphol streeft ernaar dat het aantal vluchten en reizigers overeenkomt met de hoeveelheid die het beschikbare personeel op dat moment aankan.
De planning moet daarvoor beter worden afgestemd met luchtvaartmaatschappijen en ook moeten er vluchten worden verplaatst naar regionale luchthavens.