GasTerra: stoppen levering Gazprom levert geen problemen op

Het GasTerra-pand aan de Stationsweg in de stad Groningen
Het GasTerra-pand aan de Stationsweg in de stad Groningen © NHL Stenden
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt dinsdag met de levering van gas aan GasTerra. De Groningse gashandelaar, die in handen is van onder meer Shell, Esso Nederland en de Nederlandse Staat, weigerde zijn rekeningen in roebels te voldoen.
GasTerra voorziet geen problemen. De handelaar zegt al elders genoeg gas te hebben ingekocht.

Roebels

Rusland kondigde eind maart aan dat betalingen voor gas voortaan in roebels moeten worden voldaan. Dit deed het land als antwoord op de westerse sancties die werden ingesteld nadat Rusland eind februari buurland Oekraïne aanviel.
Nederland is niet het eerste land dat geen gas meer geleverd krijg. Eerder werden ook Polen, Bulgarije en Finland om dezelfde reden afgesloten.

Gasprijs omhoog

GasTerra had een contract met Gazprom voor de levering van twee miljard kubieke meter gas tot en met eind september. Daarna zou het contract aflopen. De gasprijs op de toonaangevende Amsterdamse beurs schoot na de bekendmaking van GasTerra omhoog, maar dat was van korte duur.
Netbeheerder van het gas, Gasunie, bevroor eerder al contracten met Rusland.

Geen gevolgen

Klimaat- en energieminister Rob Jetten laat in een schriftelijke reactie weten dat dit besluit geen gevolgen heeft voor de levering van gas aan Nederlandse huishoudens. Ook het bedrijfsleven zal naar verwachting geen nadelen ondervinden, het kabinet blijft de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden. Het kabinet heeft begrip voor het besluit van GasTerra.