Aanleg brede groene dijk langs de Dollard begonnen: 'Wat we hebben bedacht wordt nu tastbaar'

Er wordt druk gewerkt aan de brede groene dijk
Er wordt druk gewerkt aan de brede groene dijk © Jan Been/RTV Noord
Na jarenlange voorbereidingen is onlangs de aanleg van de brede groene dijk langs de Dollard begonnen. Het gaat om een proefproject waarbij een stuk van 750 meter zeedijk wordt aangepakt. Dat gebeurt door het vervangen van de steenbekleding door klei die is gewonnen uit de Eems en Dollard en is gedroogd bij Delfzijl.
Met de proef hoopt Waterschap Hunze en Aa’s te kunnen aantonen dat op deze manier een natuurlijke en voldoende sterke zeedijk kan worden aangelegd.
Dijk van klei: mogelijk wordt het een exportproduct
Vrachtwagens rijden af en aan op de zeedijk vlakbij het Ambonezenbosje. Ze voeren grond aan vanuit de kleirijperij in Oterdum, naast het Chemiepark in Delfzijl. Daar is de afgelopen tijd baggerslib uit de Eems en Dollard opgeslagen en gedroogd. De grond wordt nu gebruikt om de dijk aan te leggen. In totaal worden 2600 vrachtwagenladingen klei verplaatst.

'Blij dat het zover is'

Erik Jolink en Henk van Norel van Waterschap Hunze hebben jarenlang aan de voorbereiding van het proefproject gewerkt en zien nu het werk eindelijk in uitvoering. Jolink: ‘We zijn blij dat het nu zover is en dat we hier die zandwagens, graafmachines en bulldozers aan het werk zien. Wat we hebben bedacht wordt nu tastbaar.’
Van Norel: 'Tijdens de drie jaar durende proef wordt de dijk in de gaten gehouden en worden gegevens verzameld om te kunnen bepalen of de natuurlijke dijk aan de eisen voldoet. Daarvoor wordt de dijk breder, krijgt het een flauw talud en wordt hij bekleed met een dikke laag klei waar gras op gaat groeien.'

Zware stormen

Tijdens de voorbereiding van het proefproject is de gerijpte klei getest bij Deltares in Delft. 'De testen hebben aangetoond dat de klei sterk genoeg is om zware stormen met metershoge golven aan te kunnen', legt Van Norel uit. Als de proef succesvol verloopt dan wil Hunze en Aa's ook de rest van de dijk tussen de polder Breebaart tot de Duitse grens op deze manier verbeteren.
Waterbouwkundig Nederland houdt de proef nauwlettend in de gaten. Bij gebleken succes wordt deze methode in de toekomst mogelijk op meer plekken langs de kust en langs rivieren toegepast. En mogelijk wordt het zelfs een exportproduct waar andere landen hun voordeel mee kunnen doen.
De werkzaamheden aan de brede groene dijk duren tot 1 oktober, het transport van klei duurt tot half juli.