RWE zoekt locaties voor windmolens in Lauwersmeergebied, ook al willen gemeenten ze niet

Vogels vliegen voor windmolens in de Eemshaven
Vogels vliegen voor windmolens in de Eemshaven © Jos Schuurman/FPS Groningen
Energiebedrijf RWE is in het Friese deel van het Lauwersmeergebied op zoek naar mogelijke locaties voor windmolens. Het gaat om een locatie dichtbij de grens van de provincie Groningen. De Waddenvereniging heeft met een brief de leden van Provinciale Staten van Groningen gewaarschuwd voor de plannen.
Een woordvoerder van de Duitse energiereus bevestigt de plannen, maar geeft aan dat deze zich nog in een oriënterende fase bevinden.
‘Het zijn geen concrete plannen, maar we zijn wel in gesprek met verschillende grondeigenaren om te peilen of er eventueel interesse zou zijn’, laat de woordvoerder weten.

Waddenvereniging mobiliseert politiek

De Waddenvereniging, het orgaan dat de natuurbelangen in het gebied behartigt, geeft in een brief gericht aan de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân aan dat het bedrijf al bezig is om stukken grond te verwerven. De brief is ook verstuurd aan de leden van Provinciale Staten in Groningen.
De windmolens komen mogelijk in het gebied rond Anjum, rond de Anjumer- en Lioessenserpolder, pal langs het Lauwersmeer. RWE zegt dat het om een zogeheten zoeklocatie gaat. ‘We zijn in alle provincies aan het onderzoeken waar windturbines geplaatst kunnen worden.’
We voeren deze onderzoeken nu al uit, ook al geeft een overheid aan geen windmolens op land te willen
Woordvoerder RWE

'Regelgeving kan veranderen'

In de provincie Friesland geldt nu nog een provinciebreed verbod op het ontwikkelen van nieuwe windparken, maar RWE zegt de gok te willen nemen en voor te sorteren op wijzigingen in dat verbod.
‘RWE zit niet stil en voert deze onderzoeken daarom zoveel mogelijk nu al uit, ook al geeft een lokale of regionale overheid aan nu geen wind op land te willen. Dit kan immers altijd veranderen in de toekomst', aldus de woordvoerder.

Waddengebied staat onder druk

Een onderzoek naar een windpark is niet het enige waar de Waddenvereniging zich zorgen over maakt. Toenmalig demissionair minister Stef Blok wilde de NAM vorig jaar groen licht geven om nieuwe gaswinning in de Waddenzee toe te staan.
De Waddenacademie kwam daarop met een rapport waarin werd gemeld dat het kabinet helemaal geen toestemming kan verlenen voor nieuwe gaswinning in het Waddengebied. Ook het Omgevingsberaad Waddengebied (OBW) adviseert unaniem negatief over het winnen van gas onder het Wad, zo meldt Omrop Fryslân maandag. Het is nog niet duidelijk welke gevolgen deze rapporten op het kabinetsbesluit hebben.

Kabel onder Schier

Ook wordt er gesproken over een stroomkabel onder Schiermonnikoog door, die windparken op zee moet verbinden met de Eemshaven, waar de stroom gebruikt kan worden voor de productie van waterstof. Eilandbewoners en natuurorganisaties maken zich zorgen over deze stroomkabel. Ze zijn bang dat het de natuur teveel aantast.