UMCG krijgt miljoenensubsidie voor onderzoek naar virusoverdracht via lucht

Instructies over ventilatie in klaslokalen in coronatijd
Instructies over ventilatie in klaslokalen in coronatijd © ANP
Het UMCG gaat in samenwerking met verschillende Nederlandse technische universiteiten onderzoek doen naar de verspreiding van virussen via de lucht.
De instanties krijgen 4 miljoen euro subsidie. De TU Twente leidt het onderzoek.
Tijdens de talloze persconferenties in de coronacrisis werd het vaak herhaald: corona verspreidt zich via de lucht, door middel van zogenoemde aerosolen die microscopisch klein zijn. Hoe dat precies gebeurt en of dit ook met andere virussen het geval is, wordt tijdens het project onderzocht.

Dieper induiken

Onderzoekster Mariëtte Lokate neemt namens het UMCG deel. Zij deed eerder met voormalig UMCG-microbioloog Alex Friedrich onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus via aerosolen. Het nieuwe onderzoeksproject, genaamd Mitigation Strategies for Airborne Infection Control (MIST), borduurt daarop voort.
De universiteiten van Twente, Delft, Wageningen en Amsterdam zullen zich vooral bezighouden met de natuurkundige data, de vloeistofmechanica en luchtbehandeling, terwijl het UMCG vooral kijkt naar hoe virusdeeltjes zich gedragen.

Onvoldoende kennis

Volgens de onderzoekers valt er nog genoeg te onderzoeken naar de verspreiding van virussen via de lucht. Aan het begin van de coronacrisis werd gedacht dat COVID-19 zich vooral via grotere druppels verspreidde, maar in een later stadium bleek dit ook via microscopisch kleine druppeltjes te kunnen. Over hoe de overdracht van virussen via de aerosolen in het menselijk lichaam gebeurt, is nog onvoldoende wetenschappelijke informatie, stellen de onderzoekers.
De onderzoekers hopen over twee jaar hun onderzoeksresultaten te presenteren.