Afghanen worden opgevangen in Uithuizen en Winsum, niet in Zoutkamp

Twee Afghaanse evacués zitten in het gras bij de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp
Twee Afghaanse evacués zitten in het gras bij de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp © Kees van de Veen/ANP
De vijfhonderd Afghanen uit de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij Zoutkamp worden opgevangen in Uithuizen en Winsum. De opvang van Afghaanse vluchtelingen in containerwoningen bij de ijsbaan in Zoutkamp gaat niet door. Reden: er is onvoldoende draagvlak in dat dorp.
Aan de Dingeweg in Uithuizen worden zo'n 250 Afghanen opgevangen in wooncontainers. In Winsum is plek voor zo'n 250 tot driehonderd Afghanen bij het oude complex van de voormalige voetbalclub Viboa.
Het oude veld van voormalig voetbalvereniging Viboa
Het oude veld van voormalig voetbalvereniging Viboa © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

500 Afghanen verhuizen voor 1 augustus

De vijfhonderd Afghanen die nu nog in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij Zoutkamp zitten, moeten daar voor 1 augustus weg. Defensie heeft deze locatie weer nodig. De gemeente Het Hogeland wilde samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de vluchtelingen verhuizen naar twee andere plekken. Op een terrein bij de ijsbaan in Zoutkamp zou plek zijn voor tweehonderd mensen in containerwoningen. De rest zou naar Winsum gaan.

Zorgen in Zoutkamp

Maar in Zoutkamp zijn bezwaren. Dorpsbewoners maken zich zorgen over onder meer de verkeersveiligheid en parkeerproblemen. De opvang zou voor veel verkeer in Zoutkamp zorgen en volgens dorpsbewoners zijn er te weinig parkeerplekken. De gemeente Het Hogeland kan deze zorgen niet op korte termijn wegnemen, maar de opvang moet wel snel gerealiseerd worden. Daarom is Zoutkamp nu afgevallen en is gekozen voor Uithuizen en Winsum.
Het ijsbaanterrein in Zoutkamp
Het ijsbaanterrein in Zoutkamp © Google Maps
Wij zagen het niet zitten om zo veel mensen te huisvesten op een onhandige plek
Daan Oostindiën, voorzitter Dorpsbelangen Zoutkamp

Opgelucht

‘Wij zijn opgelucht’, zegt voorzitter Daan Oostindiën van Dorpsbelangen Zoutkamp. ‘Niet vanwege de mensen, die zien we hier al elke dag. Maar we zagen het niet zitten om zo veel mensen te huisvesten op een onhandige plek, met veel bus- en bouwverkeer. Het paste nu niet en die mening heeft de gemeente inmiddels ook.’
Inwoners reageren verrast op komst Afghanen

Inwoners Uithuizen verrast

‘Met Uithuizen zijn vanwege de tijdsdruk nog geen gesprekken gevoerd', zegt burgemeester Henk Jan Bolding van de gemeente Het Hogeland. 'Ik begrijp best dat ze daar verrast zullen zijn. Maar we gaan vrijdag nog goed met hen in gesprek. Het besluit dat we dit gaan doen, staat niet meer ter discussie', benadrukt Bolding. Hij gaat wel naar eventuele bezwaren van omwonenden luisteren.
In het verleden heeft op het terrein in Uithuizen al een azc gestaan.
Op de plek staan ook wisselwoningen gepland voor de versterkingsoperatie in het dorp. Volgens de gemeente is er genoeg plek voor zowel de wisselwoningen als een noodopvang.
Het terrein aan de Dingeweg in Uithuizen waar een noodopvang voor de Afghaanse vluchtelingen komt
Het terrein aan de Dingeweg in Uithuizen waar een noodopvang voor de Afghaanse vluchtelingen komt © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Rol van de gemeenteraad

De gemeenteraad van Het Hogeland mag nog wel iets van de opvanglocaties vinden, maar het besluit staat vast en kan niet teruggedraaid worden.
Het voornemen is om beide locaties twee jaar lang te gebruiken.