Veiligheid brandweerlieden belangrijker dan brandbestrijding

VEENDAM- Bij het blussen van branden, waarbij geen personen in gevaar zijn, moet veiligheid van de brandweerlieden voorop staan. Pas daarna komt de brandbestrijding. Dat advies geeft de Inspectie voor Openbare Orde en Veiligheid, na onderzoek van de brand op 8 maart in Veendam.
Bij die brand kwam een brandweerman om het leven toen hij en een collega plotseling werden getroffen door een omvallende muur. Volgens het Inspectierapport was dit niet te voorzien. Ook constateert de Inspectie dat de brandweermensen voldoende opgeleid waren en alle veiligheidsinstructies in acht hebben genomen.
Toch beveelt de Inspectie aan dat bij dit soort branden, waarbij er geen mensen meer in het brandende pand aanwezig zijn, de eigen veiligheid van de brandweer voorop moet staan. Volgens de Inspectie vergt dat een andere manier van denken over brandbestrijding, die bij oefeningen aan de orde moet komen. Nu gaat de brandweer nog uit van het "zo veilig mogelijk bestrijden van de brand". Het inspectierapport is donderdag aangeboden aan de gemeente Veendam.