Stemming in Tweede Kamer zit noordelijke lobbymeeting in de weg

Jouke de Vries (RUG) en Erica Schaper (NHL Stenden) presenteren hun onderwijsplannen aan de aanwezigen bij ‘Noord in Nieuwspoort’
Jouke de Vries (RUG) en Erica Schaper (NHL Stenden) presenteren hun onderwijsplannen aan de aanwezigen bij ‘Noord in Nieuwspoort’ © Martijn Folkers/RTV Noord
Uitgenodigde Tweede Kamerleden moesten dinsdagmiddag verstek laten gaan bij de lobbybijeenkomst 'Noord in Nieuwspoort' in Den Haag. De politici werden geacht aanwezig te zijn bij een stemming in de Tweede Kamer, waardoor ze de bijeenkomst van Noord-Nederland misten.
Na afloop druppelden het Groningse Kamerlid Roelien Kamminga (VVD) en het Drentse Kamerlid Mark Strolenberg (VVD) nog even binnen in Nieuwspoort. Zij waren de enige Kamerleden die hun gezicht lieten zien.

'Dat is pech die je kunt hebben'

Commissaris van de Koning René Paas erkende dat de timing van de bijeenkomst wat ongelukkig viel met de stemmingen in de Tweede Kamer. De Kamer stemde over een initiatiefvoorstel van D66 en GroenLinks om de ‘geborgde’ zetels van de landbouw en het bedrijfsleven bij de waterschappen af te schaffen. Geborgde zetels worden niet bezet door mensen die zijn gekozen tijdens waterschapsverkiezingen, maar door vertegenwoordigers van de landbouwsector en bedrijven. Zij vertegenwoordigen een specifiek belang. Er kwam uiteindelijk een compromis op tafel, waardoor de geborgde zetels in het waterschapsbestuur meer in evenwicht komen.
Maar door de stemming konden de noordelijke Kamerleden dus niet bij de lobbybijeenkomst zijn. 'Dat is jammer en dat is de pech die je kunt hebben in Nieuwspoort, dat je leukste activiteit net samenvalt met een stemming in de Kamer’, aldus Paas. ‘Maar je hebt altijd een bijzondere band met de Kamerleden die zich hadden aangemeld en die hadden willen komen. Dat leidt namelijk altijd tot een gesprek.’

'Geboren Knoalster, waist ja wel'

Het evenement ‘Noord in Nieuwspoort’ bracht noordelijke bestuurders, ambtenaren en lobbyisten naar sociëteit Nieuwspoort in Den Haag om met onder anderen de secretaris-generaal van het ministerie van Sociale Zaken te praten over onderwijs en de arbeidsmarkt van de toekomst. Die secretaris-generaal, Loes Mulder, bleek van noordelijke afkomst te zijn. ‘Ik ben geboren en getogen in Stadskanaal, waist ja wel’, zei ze tegen de aanwezigen, waarmee ze de lachers op haar hand kreeg.

Stiekem aandacht voor Lelylijn

Tijdens 'Noord in Nieuwspoort' werd aandacht gevraagd voor de ‘Universiteit van het Noorden’, een samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit, de hogescholen en de mbo’s in Noord-Nederland. Ook kwam de krappe arbeidsmarkt aan bod tijdens een panelgesprek. Infrastructuur stond niet op de agenda, maar commissaris van de Koning René Paas kon het niet laten om alsnog even aandacht te vragen voor de Lelylijn.
‘Sommige onderwerpen moet je altijd even noemen’, zei Paas daarover. ‘De lijn staat in het Regeerakkoord met te weinig geld, maar dat komt. De Lelylijn komt er ook echt, want de wereld knapt er aan beide uiteinden van op.’
Niet alleen Paas greep zijn moment, ook de Drentse gedeputeerde Nelleke Vedelaar (PvdA) refereerde handig aan de opmerking van geboren Knoalster Loes Mulder. Na het horen van de plaatsnaam Stadskanaal pleitte ze tussen neus en lippen door voor de Nedersaksenlijn. Voor ambtelijk Den Haag was het duidelijk: het Noorden wil heel veel, nu het geld nog.