Kritiek op coalitieakkoord Oldambt: ‘Vaag, abstract en teleurstellend’

Het gemeentehuis van Oldambt
Het gemeentehuis van Oldambt © Marco Grimmon/RTV Noord
De vier besturende partijen in de gemeente Oldambt hoeven tot nu toe niet te rekenen op veel enthousiasme voor hun plannen voor de komende jaren. Oppositiepartijen lopen niet warm voor het coalitieakkoord.
‘Het is vaag’, ‘kom met concretere plannen’ en ‘ik zie een gebrek aan visie’ waren geluiden vanuit de oppositie.

Kritiek op ‘vaag akkoord’

De partijen PvdA, Gemeentebelangen Oldambt, Partij voor het Noorden en de VVD gaan de komende vier jaar de gemeente Oldambt besturen en hebben daarvoor hun plannen op papier gezet, maar zij krijgen kritiek uit onverwachte hoek.
Daar is een klein beetje uitleg voor nodig. In de vorige raadsperiode besloten zeven partijen om samen te werken in ‘Halte Zeven’. Vergaderingen waren daardoor op voorhand al uit te tekenen. De meerderheid die nodig was om een groot deel van de plannen er doorheen te krijgen, was aan de voorkant namelijk al veilig gesteld.
Maar drie van die zeven partijen, het CDA, D66 en de ChristenUnie, zijn nu géén onderdeel meer van de coalitie. Dat is te merken, vooral bij Tim van Bostelen van het CDA. Hij zei over het huidige coalitieakkoord: ‘Dit is ronduit teleurstellend! Ik zie geen lef en trots. En ik zie ook geen ambitie en visie. Over bijvoorbeeld de landbouw wordt met geen woord gesproken.’
Met de koerswijziging bij die drie partijen en de aanwezigheid van de overige partijen, kan Oldambt weer rekenen op een stevige oppositie.

‘Bewust vaag gehouden’

De coalitiepartijen begrijpen de kritiek op hun plannen. Hilbert Flokstra van de PvdA, de grootste partij in Oldambt: ‘Ik snap die opmerkingen. Maar wij hebben hier bewust een keuze in gemaakt. Wij willen samen met andere partijen komen tot concrete plannen. Als wij alles tot op de cent dichttimmeren en duidelijke kaders stellen, dan had u het tegenovergestelde gezegd.’

Opvallende momenten

Verder was het voor meerdere partijen even inkomen na zo’n lange tijd niet vergaderen. De SP was haar inbreng vergeten en kon die niet reproduceren. Ook de PVV, nieuw in de gemeente Oldambt, zorgde voor een opvallend moment. Tijdens de vergadering liepen fractievoorzitter Henk Venema en een partijgenoot ineens weg.
Met kladblok onder de arm en met een pen in de hand snelden zij naar de gang om snel nog wat op papier te zetten. Venema legt uit: ‘Wij begrepen van tevoren dat wij geen spreekrecht hadden, maar ineens begon elke partij een bijdrage te doen. Haha! Ik dacht: wat gebeurt hier nou? Dus wij hebben nog even snel wat op papier gezet. Gelukkig had ik verder wel in mijn hoofd wat ik kwijt wilde, dus ik kon wel gewoon mijn verhaal doen. Maar het is voor ons ook nog even wennen’, grapt hij.
Het laatste opvallende moment kwam van Nico Postmus, voorman van Oldambt Aktief. Hij was nog even zoekende naar de juiste toon. Postmus schoot uit de bocht toen het ging over een mogelijke sluiting van één of meerdere zwembaden in Oldambt.
Hij maakt zich zorgen over de zwemveiligheid van kinderen: ‘En wat nou als er een kind verdrinkt?’, sprak hij, ‘zeggen wij dan: Wir haben es nicht gewußt?’ Hij kreeg een standje van de burgemeester en bood onmiddellijk zijn excuus aan. ‘U heeft gelijk, ik neem het terug.’