Ter Apel tot in augustus ontlast: vier veiligheidsregio's vangen bij toerbeurt 600 vluchtelingen op

De Topsporthal in Leek
De Topsporthal in Leek © Jan Been/RTV Noord
Naast Groningen zijn Friesland, Zeeland en Amsterdam-Amstelland vanaf woensdag als eerste veiligheidsregio's aan de beurt om twee weken lang crisisnoodopvang te verzorgen voor zeshonderd asielzoekers. Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Elk van de veiligheidsregio's vangt 150 mensen op. De maatregel moet helpen de situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. Groningen heeft overigens al een crisisnoodopvang ingericht. In de Topsporthal in Leek zijn 150 mensen ondergebracht.

Ergste problemen voorbij tot in augustus

Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel kondigde dinsdag aan dat de veiligheidsregio's bij toerbeurt mensen gaan opvangen. Die nieuwe afspraken zouden tot in augustus de ernstigste problemen moeten kunnen voorkomen.
De veiligheidsregio's hebben afgesproken dat steeds vier gemeenten twee weken lang noodopvang regelen voor 150 mensen. Dit zou in ieder geval voor de komende twaalf weken voldoende opvangcapaciteit moeten opleveren om te voorkomen dat er weer mensen in stoelen op de gang van het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals de afgelopen tijd meerdere keren het geval was.
Maandagavond was er voor 120 mensen geen bed meer in het opvangcentrum. Hoe het er dinsdagavond voorstaat, kon een woordvoerder van het COA niet precies zeggen. Wel is het volgens hem nog steeds ‘heel druk’ in Ter Apel.