Sporthal aanmeldcentrum Ter Apel vol; ruim 100 mensen slapen op stoel

Tientallen asielzoekers moesten overnachten in de sporthal bij het azc
Tientallen asielzoekers moesten overnachten in de sporthal bij het azc © Een asielzoeker in het azc in Ter Apel
Het aanmeldcentrum in Ter Apel was in de nacht van dinsdag op woensdag weer overvol. De sporthal bij het aanmeldcentrum werd als noodmaatregel ingezet als slaapplek. Ook moesten volgens het COA ruim honderd mensen de nacht doorbrengen op stoelen in de wachtruimte van de IND.
De sporthal en de wachtruimte bij de IND zijn eigenlijk niet bedoeld als overnachtingsplek. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gebruikt ze daar toch voor, als alle reguliere bedden bezet zijn. Sinds oktober is het aanmeldcentrum, vooral op maandag en dinsdag, vaak overbevolkt.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kan woensdagochtend nog geen exacte cijfers geven. Een woordvoerder houdt het op 'ruim honderd' mensen die de afgelopen nacht in de wachtkamer van de IND hebben doorgebracht. Op foto's en beelden van asielzoekers is te zien dat tientallen mensen in de sporthal verbleven.

Maximaal tweeduizend

In april werd afgesproken dat er maximaal tweeduizend asielzoekers in het landelijke aanmeldcentrum mogen verblijven. Milo Schoenmaker, bestuursvoorzitter van het COA, bevestigde afgelopen vrijdag dit nogmaals. Schoenmaker zei bij die gelegenheid dat het COA vanaf dat moment de afspraak waarschijnlijk zou kunnen nakomen.
Burgemeester Velema: 'We kunnen constateren dat de afspraken niet zijn nagekomen'
Ondanks die belofte kwam de bezetting maandag- en dinsdagnacht dus toch boven de afgesproken 2000 asielzoekers, waardoor er weer noodmaatregelen nodig waren.

Vastgelopen asielsysteem

'Ter Apel' is op dit moment het enige aanmeldcentrum voor asielzoekers in Nederland. Iedereen die asiel aanvraagt, moet naar als eerste naar Ter Apel. Doordat het alle asielzoekerscentra (azc's) overvol zitten, onder meer met 14.000 statushouders die eigenlijk al gehuisvest zouden moeten worden, kunnen asielzoekers niet overgeplaatst worden vanuit Ter Apel. Daardoor is het asielsysteem in ons land vastgelopen.

COA: vanaf nu meer lucht

Het COA verwacht dat er vanaf woensdag meer lucht komt voor Ter Apel. De veiligheidsregio's vangen vangen om de beurt in totaal zeshonderd vluchtelingen op zogeheten crisisnoodopvanglocaties. Voor hen is op dat moment geen plek meer in de reguliere opvang. De regeling geldt in ieder geval voor de komende twaalf weken.
Groningen, Friesland, Zeeland en Amsterdam-Amstelland zullen vanaf woensdag de eerste veiligheidsregio's zijn die elk 150 plekken leveren. Over twee weken zijn vier andere van de in totaal 25 veiligheidsregio's aan de beurt.