Ludieke manier om automobilisten in Marum op snelheid te wijzen: 'Hier wordt enorm snel gereden'

Dit bord laat zien dat een automobilist te hard rijdt
Dit bord laat zien dat een automobilist te hard rijdt © Jan Been/RTV Noord
Verkeerswijzer Groningen houdt sinds woensdagochtend op vijftig plekken in de provincie zogeheten lasergunacties om de snelheid van automobilisten te meten binnen de bebouwde kom. Een van die plekken is de Lindsterlaan in Marum.
'Hier wordt enorm snel gereden, vaak het dubbele van de toegestane snelheid', vertelt Frank Terpstra van Veilig Verkeer Nederland (VVN), district Groningen en Drenthe.
'Dit is een goede locatie om een snelheidsmeting te doen'

60 in plaats van 30

De Lindsterlaan is een drukke doorgaande weg van Marum naar Jonkersvaart en andersom. 'Wij krijgen meldingen vanuit de wijk zelf en zodoende zijn we in gesprek gegaan met de gemeente en hebben wij gekozen voor deze locatie. Hier wordt vaak meer dan 60 kilometer per uur gereden in plaats van de toegestane 30', aldus Terpstra.
Verkeerswijzer Groningen is een initiatief van de gezamenlijke overheden in de provincie Groningen. Onder deze naam organiseren zij verkeersveiligheidscampagnes en educatie-activiteiten om het aantal verkeersslachtoffers verder terug te dringen.

Vrijwilligers

VVN wil op een ludieke wijze de snelheid in toom houden en aan automobilisten laten zien dat er te hard wordt gereden binnen de bebouwde kom. Anco Bierman is een van de 150 vrijwilligers van Verkeerswijzer Groningen die meedoet aan de lasergunacties.
'Kijk, deze man rijdt 43 kilometer per uur. Duidelijk te hard. Deze meneer komt voor het hobbeltje al aan met 44, gaat erover heen en blijft 43 rijden. Mijn collega hoort dat en houdt dan een bordje omhoog waarop staat dat de bestuurder te hard gereden heeft. Dat is echt een duim naar beneden. Als iemand zich houdt aan de snelheid draaien we het bordje om: duim omhoog in het groen.'
Deze automobilist rijdt 13 kilometer te hard binnen de bebouwde kom
Deze automobilist rijdt 13 kilometer te hard binnen de bebouwde kom © Jan Been/RTV Noord

8000 voertuigen

De snelheden worden bijgehouden op een formulier. De verwachting is dat er zo'n 8000 voertuigen worden gemeten.
'De komende twee weken houden we ons bezig op vijftig locaties in alle gemeenten in Groningen en in de gemeente Groningen zelf staan we op tien locaties', besluit Terpstra.