Winsumers over opvang Afghanen: ‘We zijn positief kritisch’

Het oude voetbalcomplex van voormalig voetbalvereniging Viboa waar plek is voor containerwoningen
Het oude voetbalcomplex van voormalig voetbalvereniging Viboa waar plek is voor containerwoningen © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
In Winsum zijn de afgelopen weken diverse gesprekken geweest over de opvang van een groep Afghaanse vluchtelingen. Het lijkt erop dat Winsumers positief tegenover de komst van vluchtelingen staan, maar ze geven de gemeente Het Hogeland wel adviezen mee.
Zo'n vijfhonderd Afghanen worden momenteel opgevangen in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij Zoutkamp, maar ze moeten daar weg omdat Defensie de locatie weer nodig heeft. De gemeente Het Hogeland wil samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tweehonderd vluchtelingen verhuizen naar het centrum van Zoutkamp en zo’n 250 tot driehonderd naar Winsum.

Inzetten voor de komst van Afghanen

Op initiatief van werkgroep Opvang Vluchtelingen Oekraïne hebben overleggen plaatsgevonden en is een nieuwe projectgroep gevormd. ‘Wij hielden ons eerst bezig met de opvang van Oekraïners. Die zouden in de centrumkerk komen, maar dat ging niet door. Daarom besloten we ons nu voor de komst van Afghanen in te zetten’, zegt voorzitter Bert de Vries van de projectgroep.

'Positief kritisch'

‘De integratie van de vluchtelingen willen we goed laten verlopen en daar is draagvlak voor nodig. We hebben met een brede vertegenwoordiging uit Winsum gesproken over de mogelijke komst van de Afghanen', zegt De Vries.
Zo zijn inwoners, kerkbestuurders, buurtbewoners, ondernemers en sportverenigingen gevraagd om plaats te nemen in de projectgroep. 'Wij zijn positief kritisch over de komst van de Afghanen naar Winsum.'
De Ondernemers Vereniging Winsum liet eerder al weten dat de Afghanen welkom zijn. ‘Natuurlijk zullen er tegenstanders zijn, maar ik denk dat Winsum een dorp is met een enorme gastvrijheid’, zei voorzitter Henk Sok toen.

Geen informatiebijeenkomst

De gemeente besloot af te zien van een informatiebijeenkomst voor alle inwoners van Winsum en Zoutkamp, omdat in dit laatste dorp veel bezwaren bleken te zijn tegen de opvang van de Afghanen.
Henk de Vries van de Winsumer projectgroep: 'Wij hadden zoiets van: we hebben geen invloed op het besluit. Dat is aan de gemeente en het COA. Maar we willen hen wel iets meegeven. Daarom hebben we nagedacht over de locatie en hoe deze het best ingericht kan gaan worden.'
De Afghanen krijgen onderdak in containerwoningen die geplaatst worden op het oude voetbalcomplex van voetbalvereniging Viboa.

Open locatie

De projectgroep adviseert om het terrein niet af te sluiten, zodat inwoners en vluchtelingen elkaar zonder belemmeringen kunnen ontmoeten. 'We willen graag dat het een open locatie wordt zonder slagboom. Geef de mensen het idee dat ze in een wijk wonen. Je kunt bijvoorbeeld units op elkaar stapelen, maar je kunt ze ook wat verder van elkaar af plaatsen', legt De Vries uit.
Verder vinden ze dat er goed gekeken moet worden naar de verkeersveiligheid. 'De toegang naar het terrein moet goed geregeld en veilig zijn. Zo ligt er bijvoorbeeld op een deel van de toegangsweg geen voetpad', zegt De Vries.

Communicatie

Bij een eerste bijeenkomst met de buurt bleken er ook zorgen te zijn over incidenten. 'Ik kan mij voorstellen dat mensen deze zorgen hebben. Daarom moet de communicatie goed verlopen. Met de buurtbewoners maar ook met het dorp zelf. Mensen moeten korte lijntjes hebben met de gemeente en het COA en goed weten waar ze terecht kunnen voor problemen.'

Adviezen naar gemeente

Als laatste stelt de adviesgroep voor dat als er spullen nodig zijn, de ondernemers daarbij betrokken worden. 'Zo creëer je ook meer betrokkenheid', stelt De Vries.
De adviezen zijn naar de gemeente gestuurd, maar die heeft daarop nog niet gereageerd.