Tanken in Duitsland sinds vanochtend goedkoper: zoveel scheelt het

Tanken in Duitsland is sinds woensdagochtend een stuk goedkoper. Dat komt door de belastingverlaging met 35 eurocent per liter benzine en 17 eurocent voor diesel.
Een liter benzine E10 kostte aan de pomp bij onze oosterburen vlak voor 07.00 uur (vanaf) 1,85 euro. Door de accijnsverlagingen loopt het verschil in literprijs tussen Nederlandse en Duitse pompstations voor benzine op tot bijna 40 eurocent, meldt de NOS.
De accijnsverlagingen horen bij een groter pakket maatregelen waarmee burgers in Duitsland moeten worden ontlast voor de hoge energieprijzen. Zo krijgen burgers ook een eenmalige tegemoetkoming van 300 euro en zijn er compensatieregelingen voor onder anderen studenten en minima.
Deze Groningers wagen een ritje over de grens:
Vanaf vandaag goedkoop tanken in Duitsland: deze Groningers doen het

Prijs fluctueert

Diesel kost rond de 1,90 euro. Het gaat om een momentopname, want in Duitsland worden de prijzen meermaals per dag bijgesteld. De prijzen verschillen per tankstation, en kunnen van moment tot moment fluctueren. De prijs wordt centraal bepaald door de grote oliemaatschappijen. Per dag kan dat bij het tanken 10 tot 15 eurocent schelen, afhankelijk van het moment waarop je gaat tanken. Wie goedkoop uit wil zijn kan kijken op een speciale website die de prijzen van moment tot moment aangeeft.
Dit scheelt mij ongeveer 20 euro. Dat is toch mooi verdiend?
Man uit Drieborg

'De moeite waard'

De drukte aan enkele tankstations over de grens bij Bunde valt woensdagochtend vroeg nog mee. Wel staan meerdere auto's in de rij te wachten. 'We wonen in Blijham', zegt een man met een Amerikaans accent. 'We hebben echt op dit moment gewacht om de grens over te gaan. Je moet natuurlijk wel op het goede moment gaan, omdat de prijzen schommelen. Toen wij aankwamen was het 1,80 euro per liter.'
'Ik tank hier altijd', zegt een andere 'tanktoerist' uit Drieborg vastberaden. 'Het is nou lekker goedkoop, hè. In deze auto gaat 50 liter, dus dat scheelt mij ongeveer 20 euro. Dat is toch mooi verdiend?'
Tekst gaat verder onder illustratie:
Tanken in Duitsland: zoveel scheelt het
Tanken in Duitsland: zoveel scheelt het © RTV Noord
Niet veel later stapt bij hetzelfde tankstation een mevrouw uit de auto. 'Ik kom uit Noordbroek. Het ritje is zeker de moeite waard. Ik wilde eigenlijk even wachten, omdat ik dacht dat het vandaag druk zou worden. Maar ik ben toch gegaan en het valt best mee', zegt ze.
Tekst gaat verder onder foto:
De prijzen voor benzine en diesel bij een tankstation in Bunde
De prijzen voor benzine en diesel bij een tankstation in Bunde © Elwin Baas/RTV Noord
Weer een andere man uit Veendam: 'Ik moest tanken en was vlakbij de grens, dus ik dacht: ik rijd nog even door'. De man heeft niet speciaal gewacht tot woensdag om te tanken. 'Maar het is wel mooi meegenomen. Het scheelt toch wat doekoes (straattaal voor geld, red.) hè.' Vervolgens rijdt hij weg, met een goedkope en volle tank. 'Beste mor weer!'
Volgens consumentencollectief UnitedConsumers ligt de landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 (E10) in Nederland nu op 2,44 euro. Voor een liter diesel is dat 2,13 euro. UnitedConsumers houdt de adviesprijzen bij van vijf grote oliemaatschappijen die in Nederland benzine verkopen. De adviesprijs hoeft overigens vrijwel alleen maar langs de snelweg worden betaald. Langs kleinere wegen kan vaak wat goedkoper worden getankt.