Damster zonder rijbewijs rijdt motoragent omver: cel- en taakstraf

Een motoragent in Groningen (foto ter illustratie)
Een motoragent in Groningen (foto ter illustratie) © ANP
Een 29-jarige man uit Appingedam moet voor het omverrijden van een motoragent bij de rotonde bij Gieten een werkstraf van 240 uur uitvoeren. De man reed ook zonder geldig rijbewijs, tijdens een rijontzegging en hij weigerde een bloed- en speekseltest.
De agent liep ernstig beenletsel op en was daardoor acht weken uit de running. 'U heeft geluk gehad, dat u de agent niet dood heeft gereden', zei de rechter tegen de Damster.

Dommelen achter het stuur

De man reed vorig jaar op 25 juni ’s avonds in een leeg busje over de N34 richting Hoogeveen. De man had naar eigen zeggen de hele dag hard gewerkt en zat te dommelen achter het stuur. Hij reed op de rotonde per abuis rechtdoor en schepte een agent op een motor. 'Ik dacht ook dat ik hem dood had gereden. Hij lag stil op het wegdek', zei de man tegen de rechter. Hij raakte in blinde paniek, zei de man, waardoor hij de testen weigerde.
Ik had geen keuze
Damster over waarom hij achter het stuur stapte

Gewaarschuwd man

De chauffeur uit Appingedam had geen geldig rijbewijs en zat nog in de proeftijd van een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden, voor het rijden onder invloed. De rechter stak zijn verbazing niet onder stoelen of banken: 'Maar waarom stapt u dan achter het stuur? U was een gewaarschuwd man.' De Damster werkt in het bedrijf van zijn broer en iemand moest attributen naar de locaties brengen. 'Ik had geen keuze.'

Geen indruk

Volgens de officier van justitie stelde de Damster het belang van het werk boven het belang van de veiligheid van anderen. 'U kreeg vier dagen voor dit incident nog voor het rijden zonder een geldig rijbewijs een taakstraf van honderd uur en een voorwaardelijke celstraf van een week opgelegd. Dit maakte kennelijk geen indruk op u', zei de aanklaagster. Zij eiste voor alle feiten een totale celstraf van tien weken en een rijontzegging van negentien maanden.

Ergens tussenin

Sinds het voorval bij Gieten heeft de 29-jarige niet meer achter het stuur gezeten en werkt hij binnen het bedrijf alleen nog op de administratie, zei zijn advocaat Fred Kappelhof. Een celstraf zou het bedrijf grote problemen opleveren. De verdachte zit nu in een positieve ontwikkeling, die volgens de raadsman niet moet worden doorbroken.
De rechter ging tussen de eis van het OM en het pleidooi van de advocaat zitten en legde de man, naast de taakstraf, ook een voorwaardelijke celstraf van vier weken op en een rijontzegging van negentien maanden. Daarbovenop komt de eerder opgelegde rijontzegging van zes maanden, omdat de Damster in de proeftijd in de fout is gegaan.