Duits-Gronings natuurgebied geopend: 'Grensgebied wordt hiermee verrijkt'

De Lethe tussen Bellingwolde en de Duitse grens
De Lethe tussen Bellingwolde en de Duitse grens © Henk Binnendijk/Groningen in Beeld
Door de aanleg van een nieuwe waterverbinding die onze provincie met Duitsland verbindt, hoopt Oost-Groningen op meer otters, ringslangen en vleermuizen. Duitsland hoopt op haar beurt op de komst van meer snoeken en paling uit Nederland.
Door het Groningse B.L Tijdenskanaal met de Duitse Brualer Schloot te verbinden hopen natuurorganisaties dat er een nieuw natuurgebied ontstaat, waardoor de biodiversiteit toeneemt. Deze ontwikkeling speelt zich af in het gebied rond Bellingwolde.
De verantwoordelijke boswachter in dit gebied, Jelka Vale, hoopt op de komst van otters en ringslangen uit Duitsland. 'Het is prachtig voor de natuur dat de waterwegen met elkaar zijn verbonden. Dieren kunnen nu heel makkelijk heen en weer reizen.'
Duits-Gronings natuurgebied geopend: 'Grensgebied wordt hiermee verrijkt'

Snoeken

Ook de Duitse bioloog is in z'n nopjes met de uitbreiding van de waterwegen. Jens Salva uit Oldenburg hoopt op meer vis uit Nederland, zo laat hij weten. 'Snoeken, baarsjes en ook palingen kunnen zich veel vrijer verplaatsen. Het grensgebied wordt er alleen maar mee verrijkt', zegt de Duitse natuurexpert.
Het natuurgebiedje ligt achter Bellingwolde bij buurtschap De Lethe. Het natuurproject wordt grotendeels gefinancierd door de Europese Unie en is gerealiseerd in opdracht van de provincie Groningen. Het is mede bedoeld om grensregio's beter met elkaar samen te laten werken. Woensdag vond de officiële opening plaats.

Mensen

Behalve meer dieren hoopt boswachter Vale van Staatsbosbeheer ook meer mensen in het gebied te mogen begroeten. 'Enkele wandelpaden zijn verlegd en er loopt een lang wandelpad langs de Brualer Schloot richting Duitsland. Mensen kunnen hier weer heerlijk wandelen', aldus de boswachter.