Gemeentehuis Bedum gaat in de verkoop

Het nieuwe gedeelte van het gemeentehuis in Bedum
Het nieuwe gedeelte van het gemeentehuis in Bedum © RTV Noord
Het gemeentehuis van Bedum gaat in de verkoop. Dat heeft het college van Burgemeester en Wethouders in Het Hogeland besloten. De koper krijgt wel te maken met voorwaarden. Zo moet het gebouw een maatschappelijke meerwaarde in het dorp houden.
In oktober vorig jaar gaf de gemeente al aan het voornemen te hebben om het gemeentehuis in de verkoop te doen. Bedumers gaven toen aan te willen dat er rekening wordt gehouden met de monumentale status van het gebouw en het belangrijk te vinden dat het gebouw een maatschappelijke functie houdt.
Het oude deel van het gemeentehuis in Bedum
Het oude deel van het gemeentehuis in Bedum © Wikimedia/Creative Commons

Meerwaarde voor het dorp houden

Als kopers zich aandienen wordt daarom niet alleen gekeken naar het bod zelf, maar ook naar de invulling die zij voor ogen hebben. Het gebouw moet immers een maatschappelijke meerwaarde hebben voor het dorp.
De gemeente vraagt inwoners bovendien om mee te denken over de verkoop. Ze wil graag weten welke invulling het gebouw moet krijgen volgens dorpsbewoners zelf. Die wensen worden in kaart gebracht en meegenomen bij de verkoop.

Hoe wordt meegedacht?

Volgens de gemeente zijn niet alle opties van potentiële kopers voor het gebouw mogelijk. Daarom is er een lijst gemaakt met mogelijke invullingen en bestemmingen die in de praktijk wél haalbaar zijn. Alle huishoudens in Bedum en omliggende dorpen krijgen in de eerste helft van juni een brief met een unieke code. Met die code kunnen zij online de lijst van mogelijke opties voor het gebouw in volgorde van voorkeur zetten.
Het eindresultaat wordt gebruikt door de gemeente om een zogenaamd ‘toetsingskader’ te maken. Dat betekent niet dat potentiële kopers alleen in aanmerking komen als zij de meest gewilde bestemming realiseren; kopers die het dichtst bij de gewenste invulling zitten, krijgt een grotere kans op het kopen van het pand.
Verder wil het college een goede prijs voor het gebouw.

Gebouw weg vanwege bezuinigingen

De gemeente wil bezuinigen en heeft daarom meerdere panden in de gemeente nader onderzocht. De gemeente wil die afstoten omdat het onderhoud ervan te duur wordt. Het gemeentehuis in Bedum gaat daarom in de openbare verkoop.