Eilanders over besluit gaswinning boven Schier: 'We staan weer met 3-0 achter'

Protest tegen de gaswinning op Schiermonnikoog
Protest tegen de gaswinning op Schiermonnikoog © RTV Noord
Dat het Rijk de gaswinning boven Schiermonnikoog doorzet, vinden eilandbewoners onacceptabel. Het Rijk heeft vergunningen afgegeven voor het nieuwe gasveld in de Noordzee. Het Nederlandse bedrijf ONE-Dyas mag hier nu gaan boren.
'Dit is echt heel schadelijk voor de natuur en onze bezwaren blijven nog steeds hetzelfde', zegt Thom Verheul van de Werkgroep Horizon Schiermonnikoog. Samen met een groep eilanders verzet hij zich al langere tijd tegen de plannen voor boringen rondom het eiland. 'We staan weer met 3-0 achter, maar ook tegen dit besluit gaan we bezwaar maken.'

'Niet van deze tijd'

De werkgroep is niet alleen tegen boren omdat het om uiterst kwetsbare gebied gaat, maar vindt ook dat Nederland zich moet richten op een duurzame energievoorziening om klimaatverandering tegen te gaan. 'Nederland wil in 2030 van het gas af, dan is het wel heel gek dat hier boringen gaan plaatsvinden', zegt Verheul. Het boorplatform komt te liggen in de Noordzee, ruim negentien kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en Borkum.
Nederland gaat gezamenlijk met Duitsland boren naar gas. De Nederlandse regering is voorstander van gaswinning in het gebied, dat voor een deel ook in Duitsland ligt. Dat land was eerst geen voorstander, maar is door de oorlog in Oekraïne inmiddels bijgedraaid.
Sommige mensen snappen niet dat de aarde één systeem is
Thom Verheul van de Werkgroep Horizon Schiermonnikoog

Eén gebied

'We snappen dat er druk is vanwege Oekraïne. Maar we slaan echt de verkeerde weg in. Hierdoor wordt het milieu aangetast', legt Verheul uit. 'Mensen vragen wel eens aan ons waarom we klagen. Het is toch in de Noordzee en niet in de Wadden? Sommige mensen snappen niet dat de aarde één systeem is. De Noordzee en de Waddenzee vormen één gebied en hebben met elkaar te maken.'

Verschillende belangen

Het Rijk heeft laten weten dat er wel wat met de zorgen van eilanders gedaan is. Om verderving van het uitzicht te voorkomen, is besloten het bootplatform een stuk lager te maken. Ook wordt het platform verder weg geplaatst van een oesterproject, wordt de boorspoeling niet geloosd en wordt water dat vrijkomt bij de gasproductie met een extra filter gereinigd.
'Dat zijn allemaal dingen die niet zoveel uitmaken. Het blijft een feit dat het gebied enorm wordt aangetast', aldus Verheul.
'We zijn tegen belangen aan het strijden van mensen die rijk willen worden van dit gas. Ik hoop dat de nieuwe gedachte dat we het anders moeten gaan doen, gaat overwinnen. Maar dat is nog niet echt ingedaald in Den Haag', zegt Verheul. 'We zijn niet in slaap gevallen en blijven van ons laten horen. Ik ga zo de spandoek weer ophangen in het dorp.'
We moeten niet opnieuw boren in het verleden, naar gas, maar juist investeren in de toekomst
Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog

Op zoek naar duurzame energiebronnen

Ook de gemeente Schiermonnikoog is teleurgesteld in het besluit. De gemeente is tegen gaswinning op deze plek en heeft zich hier ook al meermaals over uitgesproken. Ze vindt dat investeerders op zoek moeten naar duurzame bronnen van energie.
'We moeten niet opnieuw boren in het verleden, naar gas, maar juist investeren in de toekomst met hernieuwbare bronnen', vindt burgemeester Ineke van Gent. Het college gaat zich beraden op de vervolgstappen: 'We blijven oproepen om niet naar gas te boren nabij de Waddenzee en de Waddeneilanden.'