Aardbevingsnieuws april 2022: aardbeving met het geluid van een zware explosie

De bebouwde kom van Loppersum
De bebouwde kom van Loppersum © ANP
April begon met een knaller: een aardbeving met een kracht van 2.7 bij Loppersum. En op 17 april werden er zelfs drie bevingen op één dag genoteerd. Een goed moment voor de parlementaire enquêtecommissie gaswinning om bekend te maken dat de openbare verhoren eind juni van start gaan.
'Potverdikkie, dat was een zware', regeert Pieter Huizinga.
'Alsof er ondergronds een bom ontplofte', omschrijft John Terpstra.
En Annet Waringa: 'Het was net of vloer onder me weggetrokken werd. Ik schrok enorm. Ik zat echt te trillen op mijn stoel. En we hebben al zoveel schade gehad. Het blijft gewoon onrustig.'
De schrik zit er goed in na de laatste aardbeving

'Beangstigend'

Zomaar wat reacties naar aanleiding van de beving die de provincie op de eerst dag van de maand trof. Het KNMI meldde aanvankelijk Zeerijp als epicentrum, maar corrigeerde dit later naar Loppersum. De kracht wad er niet minder om: 2.7 op de schaal van Richter.
Gerard Kuilman omschreef de beving als 'beangstigend'. Hij ging net zitten om tv te kijken, toen de klap kwam. 'Eerst het geluid van een zware explosie, één seconde stilte en vervolgens hoorde je het kraken en schudde het hele huis. Zelfs de vloer onder onze voeten. Het leek wel alsof het epicentrum onder onze woning was. Dit was heel heftig.'
Het aantal schademeldingen naar aanleiding van de beving is drie dagen later opgelopen tot 454. Van hen kiezen 185 slachtoffers voor een standaardvergoeding van 5000 euro, 285 gedupeerden opteren voor nader onderzoek door een deskundige.

Vijlbrief: 'Middeleeuws kennisgebrek'

De nieuwe staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief heeft het er maar moeilijk mee. Hij praat met Groningse bestuurders en woningcorporaties en met gedupeerden. Op die manier hoopt hij een goed beeld te krijgen van de bevingsproblematiek.
'Ik wil mensen ontvangen die ervaringen vertellen met de versterkingsoperatie of met hun schade. Die gesprekken zijn tussen hen en mij, maar ik probeer er rode lijnen uit te halen', zegt Vijlbrief, die af en toe wordt geconfronteerd met pijnlijke constateringen.
Er lijken meer mensen slachtoffer van de overheid dan van de aardbevingen zelf. En waar gaat het dan precies fout? ‘Het doet denken aan een middeleeuwse wetenschapper die naar natuurverschijnselen kijkt, noteert dat ze er zijn en dat bepaalde dingen optreden, maar geen idee heeft van de echte samenhang. Zo voel ik mij zo nu en dan als ik naar die operatie zit te kijken.’ Hij noemt het 'echt ontzettend moeilijk' om te zien wat de doorslaggevende factoren zijn om het proces te verbetern.
'Bevingsgedupeerden voelen zich weggedrukt door de grote overheid'

Parlementaire enquête begint in juni

Nieuws van de parlementaire enquêtecommissie gaswinning: de verhoren gaan eind juni van dit jaar beginnen. Het voorwerk voor die openbare verhoren is dan al bijzonder grondig verricht:
De enquêtecommissie is direct na de installatie op 9 februari 2021 begonnen met het verzamelen van documenten en informatie op schrift: in de maanden januari, februari en maart heeft de commissie achter gesloten deuren voorgesprekken gevoerd met deskundigen en getuigen om extra informatie in te winnen en eerste bevindingen te toetsen.
De enquêtecommissie afgelopen zomer in Middelstum
De enquêtecommissie afgelopen zomer in Middelstum © ANP
Het doel van de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen? Waarheidsvinding en het verkrijgen van verklarend inzicht in de besluitvorming over de aardgaswinning, de schadeafhandeling en de versterking in Groningen.
Van der Lee: We gaan getuigen aan de tand voelen

'Wij moesten het voelbaar maken'

Ook de geestelijk verzorgers in het bevingsgebied krijgen bezoek van Tweede Kamerleden. De visite werd eerder afgelast vanwege corona, maar kon nu toch doorgang vinden. 'Het was heel intens, maar we zijn heel tevreden en blij dat het is gelukt', zegt Marjo van Bergen.
‘Volgens mij is de boodschap overgekomen’, aldus Van Bergen na afloop. Omdat de bijeenkomst een half uurtje later begon stond Van Bergen erop dat ze ook langer doorgingen. Met succes: ‘Halverwege kwam de secretaris naar mij toe en fluisterde: we hebben het geregeld, een half uur extra. Ik denk ook wel dat het voor hen voelbaar was dat we het moesten afmaken, dat dit belangrijk is.'
Het dorp Westeremden vanuit de lucht
Het dorp Westeremden vanuit de lucht © ProNews

Drie aardbevingen op één dag

Op 17 april krijgt ook Westeremden een beving te verwerken. Na correctie blijkt het te gaan om een schok met een kracht van 1.6. Twintig minuten later volg er trouwens nog een naschok van 0.7. De dag was overigens al met een knal begonnen: om half 9 's ochtends met een aardbeving met een kracht van 0.6 bij Zuidwolde.

1,9 miljard kuub op zeven locaties

Officieel heet het dat Nederland wat betreft Groningen bezig is aan z'n laatste 'reguliere gasjaar'. Mocht de zogenoemde waakvlam vervolgens in werking treden (vanaf oktober de minimale hoeveelheid gas winnen), dan gaat het om 1,9 miljard kuub gas dat wordt gewonnen op zeven locaties. Dat schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) in een brief aan de Tweede Kamer.
Die zeven winningslocaties zijn: Zuiderpolder, De Eeker, Scheemderzwaag, Zuiderveen, Spitsbergen, Tusschenklappen en Slochteren. De vier overige locaties die nog in gebruik zijn kunnen dan dicht. Het gaat om de locaties Amsweer, Schaapbulten, Oudeweg en Kooipolder.
Als het aan de Mijnraad ligt, wordt trouwens nog even één of twee jaar gewacht om het Groningenveld definitief te sluiten.

De eerste 100 van burgemeester Ben Visser

Aan het einde van de maand kijkt Ben Visser, burgemeester van Eemsdelta, terug op zijn eerste honderd dagen als burgervader. 'Leuk, druk en intensief', omschrijft Visser zijn eerste drie maanden in het ambt.
'Het is een grote gemeente, met een grote opgave. Het is natuurlijk ook een drukke periode geweest, met vluchtelingen uit Oekraïne en een aantal ernstige bevingen. Nee, ik heb ze niet gevoeld, ook die laatste, zware, niet. Ik was toen net in de stad Groningen', aldus Visser.
Ben Visser is honderd dagen burgemeester van Eemsdelta

Ander aardbevingsnieuws:

Aardbevingen in april 2022:

- 1 april - 19:11 uur - Loppersum - 2.7
- 13 april - 09:19 uur - Zeerijp - 0.5
- 17 april - 08:33 uur - Zuidwolde - 0.6
- 17 april - 15:27 uur - Westeremden - 1.6
- 17 april - 15:44 uur - Westeremden - 0.7