Johan Derksen niet vervolgd voor geruchtmakende 'kaars-uitspraak'

Johan Derksen in de studio van het SBS-programma Vandaag Inside
Johan Derksen in de studio van het SBS-programma Vandaag Inside © ANP
Het Openbaar Ministerie ziet af van vervolging van Johan Derksen. De tv-persoonlijkheid kwam eind april in opspraak door uitlatingen in het programma Vandaag Inside. Derksen vertelde toen dat hij in zijn tijd als voetballer bij BV Veendam een vrouw zou hebben gepenetreerd met een kaars.
Dat zou zijn gebeurd na een avondje stappen met een keeper van de Veenkoloniale voetbalclub. Later zwakte hij dat verhaal af.
De ontboezeming van Derksen was voor het OM Noord-Nederland aanleiding een strafrechtelijk onderzoek te beginnen. Maar het OM komt nu tot de conclusie dat 'de feitelijke toedracht niet kan worden vastgesteld.'

Getuige

De politie heeft de vrouw, om wie het gaat, niet kunnen achterhalen. Wel is gesproken met een getuige. Wie dat is, maakt het OM niet bekend. Maar de conclusie van het OM komt er op neer dat niet kan worden vastgesteld dat het incident daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

'Forse impact'

'De zaak is daarom geseponeerd. Duidelijk is wel dat het verhaal een forse negatieve impact heeft gehad op slachtoffers van seksueel geweld', aldus het OM in een persbericht.
Derksen laat in een reactie weten het onderzoek 'een circus' en 'een storm in een glas water' te hebben gevonden. Van opluchting is dan ook geen sprake, zegt hij. 'Nee, helemaal niet want ik had dit al van tevoren gezegd. Ik ben er verder ook helemaal niet mee bezig geweest.'

Weer op de buis

De uitspraken van Derksen vielen bij veel mensen in verkeerde aarde. Daarop werd Vandaag Inside enkele weken van de buis gehaald. Inmiddels is het programma weer te zien, maar Derksen weigerde excuses aan te bieden. Wel zei hij dat het niet zijn bedoeling is geweest om 'mensen die echt getroffen zijn door seksueel geweld' te pijnigen.