Jongen (15) veroordeeld tot voorwaardelijke jeugd-tbs voor zware mishandeling vrouw

De hulpdiensten in de Helper Kerkstraat na de mishandeling
De hulpdiensten in de Helper Kerkstraat na de mishandeling © 112 Groningen
De 15-jarige jongen die op 16 oktober vorig jaar in Groningen een vrouw zwaar mishandelde nadat zij hem had aangesproken op vandalisme, is donderdag veroordeeld tot jeugddetentie en een voorwaardelijke jeugd-tbs.
De vrouw, Jolien Eijkhout uit Stad, vertelde twee maanden later haar verhaal bij RTV Noord. Na haar opmerking werd ze door de tiener bij de keel gegrepen in de Helper Kerkstraat in Groningen. Ze viel op de grond. Terwijl ze lag, werd ze geschopt en geslagen. De vrouw raakte bewusteloos en kwam in een ambulance weer bij haar positieven. Ze had een gebroken neus, een gekneusde rib en een beurs been.
Ondanks haar verwondingen had Eijkhout geen spijt van haar actie: 'Omdat ik vind dat je er wat van mag zeggen als je het ergens niet mee eens bent, of als ze iets stukmaken wat van een ander is. Daar moet je wat van kunnen zeggen.'
Jolien werd ernstig mishandeld op straat: 'Ik ben blij dat ik er nog ben'

Poging tot doodslag en zedenzaken

De rechter heeft donderdag bepaald dat de 15-jarige jongen moet meewerken aan een psychische behandeling, anders wordt zijn straf omgezet in een gedwongen behandeling in de jeugdkliniek.
De tiener stond terecht voor poging tot doodslag op Eijkhout en een aantal zedenzaken. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).
De jongen moet Eijkhout ook een schadevergoeding betalen van ruim 5700 euro. Vanwege de leeftijd van de verdachte werd zijn zaak achter gesloten deuren behandeld.