Definitief geen Nacht van Winschoten

De nacht van Winschoten in 2015
De nacht van Winschoten in 2015 © RTV Noord
De kogel is door de kerk: er wordt dit jaar geen Nacht van Winschoten georganiseerd. Organisator Luurt Duursema heeft de gemeente Oldambt een mail gestuurd waarin staat dat hij de stekker definitief uit het evenement trekt.
De organisator: ‘Ik had het iedereen echt gegund, maar het wordt hem niet. Het is nu echt klaar, het is over.’
Het evenement trekt normaal tienduizenden bezoekers. Het Zomerfestival, waar de Nacht onderdeel van is, zou georganiseerd worden op vrijdag 15 en zaterdag 16 juli.

Geen Nacht

De afgelopen week was een rollercoaster voor Duursema en alle liefhebbers van de Nacht van Winschoten. Afgelopen woensdag maakte Duursema bekend dat de Nacht niet doorgaat, maar een paar dagen later bleek dat de deur toch nog op een kier stond.
Maar de deur is nu definitief dicht. Duursema: ‘Ik zou vandaag een overleg hebben met alle betrokken partijen, maar ik kan de benodigde stukken niet aanleveren. De Veiligheidsregio heeft daarop gezegd: dan moeten wij een negatief advies uitbrengen. En dat snap ik volledig.’
Je krijgt van de gemeente veel te laat te horen of je het überhaupt mag organiseren
Luurt Duursema, organisator

Vertraging op vertraging

Wat is er de afgelopen maanden allemaal gebeurd? Duursema wijst in elk geval naar de gemeente: ‘Oldambt heeft geen beleid op dit soort bijzondere evenementen, waardoor je veel te laat te horen krijgt of je het überhaupt mag organiseren. Vervolgens maakt de gemeente een fout, waardoor ik niet op tijd weet of ik kan rekenen op de cruciale 10.000 euro subsidie om de begroting mee rond te maken.’
De gemeente erkent dat zij een fout heeft gemaakt en trekt naar eigen zeggen ‘het boetekleed aan’. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema voegde daar wel aan toe: ‘Het is gebeurd, dat was helaas niet te herstellen. Maar dan hoop ik wel dat bij Luurt de gedachte ontstaat: oké, dit is wat het is. Hoe kunnen wij dit wél organiseren?’
Geld blijkt uiteindelijk geen probleem meer. De ondernemers in Winschoten stellen geen 10.000 euro beschikbaar, maar komen zelfs met 15.000 euro. Zij zetten naar eigen zeggen alles op alles om het evenement door te laten gaan, maar hebben wel een verzoek aan Duursema.

Feest van iedereen

De ondernemersvereniging wil graag dat niet alleen op het Marktplein, maar dat ook op andere plekken in de binnenstad activiteiten worden georganiseerd. Als Duursema daarmee instemt, stelt de vereniging het geld beschikbaar.
Die wens blijkt achteraf niks uit te maken. Duursema heeft enkele uren daarvoor al een mail gestuurd naar de Veiligheidsregio en de gemeente Oldambt met daarin het nieuws dat het sowieso allemaal te kort dag wordt voor hem. Het is voor hem onmogelijk om op zo’n korte termijn nog een volwaardige Nacht van Winschoten op poten te zetten.

'Alles aan gedaan'

Pascal Meinders van de ondernemersvereniging: ‘Dat betekent dat de wens vanuit de City Club Winschoten al niet meer haalbaar was. Dat wisten wij niet op het moment dat wij met elkaar over de mogelijke subsidie aan het praten waren. Maar ik heb ondertussen met Luurt gesproken. Hij heeft er in elk geval alles aan gedaan om dit mogelijk te maken.’
De Nacht van Winschoten
De Nacht van Winschoten bestaat sinds 1984 en trekt tienduizenden bezoekers naar de regio. Daar konden zij altijd genieten van livemuziek op zowel het Marktplein als op bijvoorbeeld de Venne en van allerlei andere activiteiten in de binnenstad. De afgelopen twee jaren kon de Nacht ook niet doorgaan. Dat kwam door corona.
Update 15.15 uur: RTV Noord meldde eerder dat aanvullende eisen van de City Club Winschoten roet in het eten hebben gegooid. Dat blijkt anders te zitten. Duursema had de mail over de afgelasting al verstuurd, voordat die aanvullende eisen op tafel lagen.