Traumaheli UMCG verliest motorluik tijdens vlucht: 'Ernstig incident' (update)

Een traumahelikopter
Een traumahelikopter © 112Groningen.nl
De traumahelikopter van het UMCG heeft tijdens een vlucht een motorluik verloren. Dat gebeurde boven Bunne in de buurt van Eelde, op 7 februari dit jaar. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (O.v.V) spreekt van een 'ernstig incident'.
De helikopter was opgeroepen om hulp te verlenen bij een ongeluk. Kort daarna werd de oproep geannuleerd en keerde de helikopter terug naar de luchthaven bij Eelde.

Vreemd geluid

Tijdens de terugvlucht hoorde de bemanning opeens een vreemd geluid, maar de vlucht verliep verder zonder problemen. Na de landing werd duidelijk dat het toestel onderweg een motorinspectieluik was verloren. Het luik is ongeveer zestig bij dertig centimeter groot.
De onderzoeksraad is nog bezig met het onderzoek naar de oorzaak van het voorval. Het kan zes tot twaalf maanden duren voordat een onderzoek van de raad is afgerond. Tot die tijd wil de raad geen verdere toelichting geven op het incident.

Reservehelikopter

Volgens een woordvoerder van het UMCG heeft het incident geen gevolgen gehad voor de patiëntenzorg: 'Het Mobiel Medisch Team bleef onverminderd inzetbaar.' Dat wordt bevestigd door een woordvoerder van de ANWB, de eigenaar van de medische traumahelikopters in ons land: 'De piloot heeft direct daarna een reservehelikopter opgehaald.'
Dit bericht is aangevuld met reacties van het UMCG en de ANWB.