OM wil celstraf, contactverbod en schadevergoeding voor poging tot afpersing van Noorse Broeders

De rechtbank in Assen
De rechtbank in Assen © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
'Hij heeft de slachtoffers als een ware toetsenbordterrorist onder druk gezet.' Dat zei de officier van justitie in de rechtbank in Assen over Marcel V. De 54-jarige verdachte heeft volgens justitie geprobeerd geloofsgemeenschap Noorse Broeders, (ex-)kerkleden en bedrijven die zijn gelieerd aan de kerk, af te persen.
De kerkbestuurders en de bedrijven, gevestigd in onder meer Nieuw-Buinen en Stadskanaal, kregen tussen 2016 en september vorig jaar een groot aantal dreigmails waarin 850.000 euro werd geëist. De mails leken afkomstig van vier verschillende mannen, maar volgens de officier van justitie was de in Spanje wonende ex-crimineel, die in totaal tien jaar van zijn leven in de gevangenis heeft doorgebracht, de daadwerkelijke afzender.

Doodsbedreigingen

In de berichten stonden doodsbedreigingen gericht aan de slachtoffers en hun gezinnen. Ook werd gedreigd leden van motorbende Hardliners langs te sturen. Verder werd aangekondigd dat bij conferenties van de Noorse Broeders, officieel de Christelijke Gemeenschap Nederland (CGN), ‘verrassingen’ zouden plaatsvinden. Ook de overkoepelende kerkgemeenschap in Noorwegen, de Brunstad Christian Chruch (BCC), ontving ernstige dreigementen.

Verschillende mailadressen

Marcel V. stelt dat alleen de berichten vanaf het mailadres met zijn naam afkomstig waren van hem. Berichten van andere mailadressen en met andere namen eronder, die deels in het Engels waren geschreven, waren niet door hem gestuurd, zei hij donderdag in de rechtszaal. De politie onderzocht de schrijfstijl en het woordgebruik en kwam tot de conclusie dat het er sterk op lijkt dat alle mails zijn geschreven door V. zelf.
De manier waarop de verdachte het geld wilde krijgen, gaat alle perken te buiten
Officier van justitie
V. erkende wel dat hij negatieve teksten over de Noorse Broeders, leden, ex-leden en gelieerde bedrijven heeft geplaatst op zijn website. Hij noemde kerkleden en -bestuurders criminelen en sprak onder meer van ‘Noorse boeven’. Hij linkte ze aan frauduleuze praktijken. Dat is smaad, volgens de officier van justitie.

Celstraf plus contactverbod

De officier eiste 24 maanden gevangenisstraf (zes voorwaardelijk), een contactverbod met de slachtoffers en een verbod om nog vaker over hen, de CGN, de BCC of de daaraan gelieerde bedrijven en organisaties te publiceren. 'De manier waarop de verdachte het geld wilde krijgen, gaat alle perken te buiten', aldus de officier van justitie.

Schadevergoeding

Ook vindt de aanklager dat V. duizenden euro’s schadevergoeding moet betalen aan de kerkgemeenschap, de (ex-)leden en hun bedrijven. Vanwege de dreigementen zijn door meerdere mensen beveiligingssystemen aangeschaft. De angst en de impact waren groot. De ex-vrouw en de kinderen van één van de ex-leden hebben zes maanden ondergedoken gezeten.
Dit ex-lid is Jonathan van der L. uit Zeist. Hij is zelf eerder dit jaar veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf voor het verduisteren van acht miljoen euro van de Noorse Broeders. Dat heeft hij bekend. Tot 2016 was hij lid van de geloofsgemeenschap, die door buitenstaanders ook wel wordt gezien als een sekte.

Witwassen

Van der L. speelt volgens V. ook in deze zaak een cruciale rol. In 2016 leende V. 625.000 euro uit aan Jonathan van der L. Waar de twee elkaar van kenden bleef tijdens de rechtszaak onduidelijk. V. erkende in de rechtbank dat het ging om crimineel geld dat Van der L. had beloofd te zullen witwassen voor hem. Na drie maanden zou hij het met rente terugkrijgen: in totaal 850.000 euro. Maar hij zag er nooit een cent van terug.
Ze noemden mij de grootste crimineel van Benidorm
Verdachte Marcel V.
V. beweerde in de rechtszaal dat hij er pas later achter kwam dat Van der L. lid was geweest van de Noorse Broeders. Dat hij andere leden van de kerk en bedrijven die geld in de CGN investeren dreigmails stuurde, deed hij naar eigen zeggen doordat zij zichzelf met de geldkwestie zijn gaan bemoeien.

Negatieve publicaties

Het negatief publiceren over de CGN op zijn website zou hij hebben gedaan omdat zij hem eerder op internet hadden zwartgemaakt. 'Ze noemden mij de grootste crimineel van Benidorm.'
Daar was hij boos over. V. heeft daadwerkelijk een crimineel verleden in Nederland. Hij is eerder veroordeeld voor onder meer afpersing, brandstichting en oplichting. In totaal heeft hij zo’n tien jaar in de gevangenis gezeten. Ruim tien jaar geleden is hij naar Spanje geëmigreerd.
Zijn advocaat vroeg vrijspraak. Over drie weken doet de rechtbank uitspraak.