Na de verkoopsoap is er weer rust in het Pepergasthuis: woningen worden gerenoveerd

Het Pepergasthuis in de steigers
Het Pepergasthuis in de steigers © Robert Pastoor/RTV Noord
Het eeuwenoude Pepergasthuis staat de komende maanden volledig in de steigers. Het gehele pand krijgt nieuwe daken en het schilderwerk wordt tegen het licht gehouden. Bewoonster Tjits de Wind is maar wat blij met de frisse wind die weer door het hofje waait.
Eind 2020 was na tijden van gesteggel de kogel door de kerk: Woningcorporatie Lefier ging het Pepergasthuis toch niet verkopen, de al gesloten deal werd teruggedraaid. Bewoners kenden onzekere tijden, maar zien hun woningen nu weer opgeknapt worden.

Achterstallig onderhoud

'Er is hier ook achterstallig onderhoud', zegt De Wind. 'Het wordt geïsoleerd en er komen voorzetramen. In de winter krijg ik het hier gewoon niet warm. Ik kan stoken wat ik wil, maar het heeft gewoon geen zin om de kachel aan te doen.' Dat moet dus veranderen.
Tjits de Wind
Tjits de Wind © Robert Pastoor/RTV Noord

'Liever Label A'

Als het aan Lefier had gelegen, was de renovatie, die zo'n 100.000 euro per woning kost, nog grootschaliger aangepakt dan nu het geval is. 'Je kan heel veel niet doen', zegt Pieter Witzenberg. Dat er veel niet kan heeft te maken met de monumentenstatus die het pand heeft, het Pepergasthuis stamt uit 1405 en werd destijds gebruikt als onderkomen voor arme pelgrims. Lefier verhuurt de 29 woningen die het hofje telt.
Je moet allerlei trucs uitvinden om het toch duurzaam te maken
Pieter Witzenberg (Lefier) over het feit dat Pepergasthuis een monument is
'Je kan geen dubbele of driedubbele beglazing laten zetten. Je moet allerlei trucs uitvinden om het toch duurzaam te maken. We hadden het graag gerenoveerd tot label A, maar we komen niet verder dan C.'
Pepergasthuis in de steigers: 'Ik krijg het 's winters niet warm'

'Trots'

Tjits de Wind is blij dat er in elk geval weer bedrijvigheid is. 'Het moet eerst lelijk worden voordat het mooi wordt, zo zeg ik altijd maar.'
Ze woont er met veel plezier, maar gedurende de verkoopperikelen was dat wel anders. De sfeer was volgens haar niet goed, maar nu alles achter de rug is woont ze weer met veel plezier in het hofje, dat vaak wordt bezocht door toeristen. Die toeristen kunnen er nu niet in, maar na de renovatie wel weer. Daar kijkt ze naar uit. 'Ik ben ook trots dat ik hier woon. Het is gewoon uniek', zegt ze tevreden.