Zaak neersteken agenten tijdens avondklokcontrole in Stad opnieuw uitgesteld

De politie doet onderzoek in de Van Houtenlaan
De politie doet onderzoek in de Van Houtenlaan © ProNews
De zaak van de 33-jarige Amerikaan die vorig jaar in maart tijdens een avondklokcontrole in de Van Houtenlaan in Stad een agent zwaar verwondde en een vrouwelijke agent met een mes in haar been stak, wordt opnieuw uitgesteld.
De inhoudelijke behandeling stond in juli gepland, maar de verdachte heeft een andere advocaat genomen. De nieuwe advocaat heeft meer tijd nodig om het 1500 pagina’s tellend dossier door te spitten en is bovendien medio juli met vakantie.

Halsslagader geraakt

Agenten spraken de Amerikaan en zijn 22-jarige vriend uit Winschoten die avond in maart aan, omdat zij ondanks de avondklok over straat liepen. Uit het niets viel de Amerikaan een agent aan en stak hem in zijn gezicht en raakte daarbij een halsslagader. De vrouwelijke agent werd in haar bovenbeen geraakt.
Beide mannen sloegen daarna op de vlucht en werden enige dagen later aangehouden in Noord-Frankrijk.
De man uit Winschoten werd afgelopen zomer vrijgelaten en mag het proces thuis afwachten. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat ervan uit dat de Winschoter niet heeft gestoken. Hij wordt wel verdacht van medeplegen van het geweld.

Tbs met dwangverpleging

De Amerikaan wordt poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling verweten. Hij is inmiddels onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen adviseren tbs met dwangverpleging: er wordt ernstig getwijfeld aan de realiteitszin van de man.
De deskundigen hebben niet kunnen verifiëren of het klopt wat de man over zijn jeugd vertelt. Zijn nieuwe advocaat wil meer onderzoek naar een repatriëring (terugkeer naar het vaderland) en het resocialiseren in dat land na een tbs-maatregel, mocht die worden opgelegd. Dat onderzoek is toegewezen.

Toelichting van deskundigen

Twee deskundigen van het Pieter Baan en een deskundige van de Transculturele Psychiatrie Veldzicht (waar de Amerikaan verblijft als niet-Nederlander met psychiatrische problematiek), worden voor de inhoudelijke behandeling uitgenodigd om meer toelichting te geven. Wanneer die zitting plaats vindt, is nog niet bekend. Wel zal dan ook de zaak van de medeverdachte uit Winschoten worden behandeld.