Hebben de ruige dwergvleermuis, de rosse vleermuis en de watervleermuis last van Podium Nienoord?

Een bat-recorder naast Podium Nienoord
Een bat-recorder naast Podium Nienoord © Jan Been/RTV Noord
Welk effect heeft licht en geluid van bijvoorbeeld een muziekfestival op vleermuizen en broedvogels die leven bij Podium Nienoord in Leek. Om antwoord te krijgen op die vraag wordt de komende drie jaar onderzoek gedaan in het landgoed.
Dat gebeurt in opdracht van de gemeente Westerkwartier, bijvoorbeeld tijdens het komende Pinksterweekend.
Medewerkers van het Pinkster festival Leek zijn op en bij het podium druk in de weer om de licht- en geluidsapparatuur op te hangen en te installeren. Links naast het podium hangt metershoog in een boom een apparaat dat lijkt op een camera. ‘Het lijkt inderdaad op een snelheidscamera die langs wegen staat, maar dit is een bat-recorder’, zegt Jasper Koster van ecologisch onderzoeksbureau ATKB. ‘Hij neemt het ultrasone geluid op dat vleermuizen maken en voor de mens niet te horen is.’
Er wordt druk gewerkt aan het ophangen van de bat-recorders
Er wordt druk gewerkt aan het ophangen van de bat-recorders © Jan Been/RTV Noord

Gegevens om 7 uur binnen

Het onderzoeksbureau heeft drie van dergelijke recorders opgehangen in het landgoed. Eentje dus bij het podium, de tweede hangt hoog in een boom recht tegenover het podium en de derde hangt verder weg. Elke dag worden de geluiden die de kastjes registreren uitgelezen via een app. Evert-Jan Slot, eveneens van ATKB: ‘Elke morgen om zeven uur krijgen we de gegevens binnen. Daaraan kunnen we bijvoorbeeld zien welke soorten vleermuizen de afgelopen nacht langs de recorders zijn gevlogen. We hebben op die manier inmiddels elf soorten geteld.’ Slot somt er een paar op: ‘De ruige dwergvleermuis, de gewone dwergvleermuis, de watervleermuis, de rosse vleermuis en de laatvlieger leven hier onder meer.’
De bat-recorder hangt pal naast het podium
De bat-recorder hangt pal naast het podium © Jan Been/RTV Noord

Toestemming van provincie

Om het vleermuizenonderzoek te kunnen uitvoeren heeft de provincie toestemming verleend om het podium de komende dagen te mogen gebruiken voor een muziekevenement. Normaal is dat tijdens het broedseizoen niet toegestaan. Koster: ‘We hebben licht en geluid van het festival nodig om onze metingen te kunnen doen. Na het evenement blijven de recorders nog een paar weken hangen. Zo kunnen we zien hoe de dieren reageren tijdens en na het festival en of we verschil in gedrag zien.’ Later gaat ATKB ook nog onderzoek doen naar broedvogels die in de omgeving van het podium nestelen.
Onderzoeker Jasper Koster controleert een bat-recorder
Onderzoeker Jasper Koster controleert een bat-recorder © Jan Been/RTV Noord

Ooievaars

Het ecologische onderzoek kwam er nadat in het voorjaar van 2018 ooievaars een nest bouwden in een boom recht tegenover het podium. Het zorgde er destijds voor dat het Flinke Pink Festival niet mocht worden gehouden op het podium, maar moest uitwijken naar het even verderop gelegen evenemententerrein. Daar wordt het festival, tot tevredenheid van organisator Sikko Cazemier, nog steeds gehouden. Het evenement van komend weekend op Podium Nienoord heeft een andere organisator.
De verzamelde gegevens worden gedeeld met de gemeente Westerkwartier en met de provincie Groningen. Die twee overheden moeten vervolgens bepalen of er extra maatregelen nodig zijn voor evenementen op het podium in het landgoed.