Vijlbrief: energierekening wordt niet lager van extra gaswinning in Groningen

Staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief bij een bezoek aan Groningen
Staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief bij een bezoek aan Groningen © FPS/Jos Schuurman
‘Ik zeg het nog maar een keer in de camera: extra gas winnen in Groningen heeft géén effect op de gasprijs.’ Dat zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief donderdagmiddag in een debat met de Tweede Kamer.
Vijlbrief (D66) reageert getergd op de actualiteiten van de afgelopen tijd. Eerder deze week stopte het Russische gasbedrijf Gazprom met het leveren van gas aan Nederland en de gasprijzen rijzen de pan uit. De publieke en politieke druk om gas te winnen in Groningen neemt daardoor toe.

Fictie

Voordat de staatssecretaris begint met het beantwoorden van vragen van Kamerleden donderdagmiddag, lucht hij zijn hart. ‘De gasprijs is een wereldmarkt. Winning in Groningen maakt niets uit voor de gasprijs.’ Terwijl Vijlbrief wijst naar de pers op de publieke tribune, zegt hij: ‘Als u dat allemaal eens zou willen opschrijven, komen we misschien van deze fictie af.’
'Energierekening wordt niet lager van extra gaswinning in Groningen'

Te makkelijk

Bovendien is en blijft het onveilig, benadrukt Vijlbrief. ‘Groningen blijft maar terugkomen in discussie. Men spreekt daar echt veel te makkelijk over.'
Onder meer JA21 en BVNL willen dat het kabinet de gaswinning in Groningen hervat en zelfs opschroeft. In de Kamer claimden zij - met verouderde informatie - dat de gaswinning veilig kan worden hervat.
Het is onveilig om gas te winnen in Groningen en daar kan geen geld tegenop
Staatssecretaris Hans Vijlbrief
‘Het is onveilig om gas te winnen in Groningen. Dat zeg niet ik, maar dat zegt het Staatstoezicht op de Mijnen. En daar kan geen geld tegenop. Geld maakt het ook niet veiliger. Dan kun je wel zeggen: het versterken gaat niet snel en daar kun je kritiek op hebben, maar dat is een constatering. Het kan dus niet veilig’, zei Vijlbrief.

Ultimum remedium

Hoewel Vijlbrief het kabinetsstandpunt herhaalt dat hij geen Groninger gas wil winnen, kan ook hij het niet uitsluiten. ‘Groningen is een ultimum remedium, als het echt niet anders kan. Dat betekent dat beschermde gebruikers in gevaar moeten komen. Als mensen in ziekenhuizen of scholen in de kou zitten, dan kan het in beeld komen. Niet eerder.’
'Geen substantiële verlaging'
Ook energie-expert Martien Visser ziet geen directe link tussen verhoging van de gaswinning in Groningen en een lagere energieprijs. De huidige gasprijs per kubieke meter is ongeveer 2,52 euro. Volgens Visser zou extra gaswinning in Groningen de Europese energiemarkt weliswaar tot rust brengen, maar zou de gasprijs niet meer dan 2 cent per kuub dalen en dus geen substantiële verlaging van de energierekening opleveren. Dat komt neer op 23 euro op jaarbasis bij een gemiddeld huishouden.
Zorgt meer Gronings gas dus voor een flink lagere energierekening? 'Nee, zo zou ik het niet willen stellen', aldus Visser.