200 Oekraïense vluchtelingen opgevangen op bouwgrond De Held in Stad

Het stuk grond in Stad waar de wooncontainers voor Oekraïense vluchtelingen zullen worden geplaatst
Het stuk grond in Stad waar de wooncontainers voor Oekraïense vluchtelingen zullen worden geplaatst © RTV Noord
Op de locatie waar nieuwbouwwijk De Held III moet verrijzen, tussen de Groningse stadswijken Gravenburg en De Held, komen tijdelijke wooncontainers voor vluchtelingen uit Oekraïne. Er wordt woonruimte gecreëerd voor tweehonderd mensen. Dit staat in een brief die de gemeente naar omwonenden heeft verstuurd.
De wooncontainers moeten er uiterlijk in september dit jaar staan en blijven vervolgens maximaal vijf jaar staan. 'Het is mogelijk dat de vluchtelingen uit Oekraïne eerder vertrekken en de containers (deels) leeg komen te staan', laat de gemeente weten. 'In dat geval kijkt de gemeente of deze containers voor de resterende tijd ingezet kunnen worden voor andere mensen die tijdelijke huisvesting zoeken.'

Bouw De Held III kost tijd

De gemeente ontwikkelt op het nu nog braakliggende terrein woningbouwplannen voor het project De Held III, maar er wordt vooralsnog niet gebouwd op die locatie. Dit komt volgens de gemeente omdat het maken van een nieuw stedenbouwkundig plan en een nieuwe samenwerking met de betrokken marktpartijen de nodige tijd kost.
Omdat het stuk grond daardoor braak ligt, heeft het college van B en W in Groningen besloten om tijdelijke wooncontainers op het terrein te plaatsen, zodat Oekraïense vluchtelingen daarin kunnen worden gehuisvest.
Het terrein De Held III
Het terrein De Held III © Gemeente Groningen

'Tijdelijk woonbuurtje'

De containers komen op een stuk grond aan de Maresiusstraat te staan, waar eerder noodlokalen voor twee basisscholen hebben gestaan, nadat de school in Gravenburg afbrandde. Het gaat in totaal om 65 woon-units: 35 containers voor gezinnen en dertig studio's voor maximaal twee personen. 'We proberen het terrein eruit te laten zien als een tijdelijk woonbuurtje', laat de gemeente in de brief weten.
Omwonenden zijn op 9 juni tussen 17.00 en 20.00 uur welkom bij een inloopbijeenkomst in de Kerk van Leegkerk, waar wethouder Isabelle Diks aanwezig is om de plannen toe te lichten.