Rondje Groningen: Het Mirakel van Grootegast

Het Mirakel van Grootegast
Het Mirakel van Grootegast © Persfotobureau D. van der Veen/Groninger Archieven/bewerkt door RTV Noord
Het is vandaag Wereldfietsdag en fietsen kunnen Groningers. Ken jij het verhaal van een groep inwoners van Grootegast die op een vijftienpersoonstandem van Calais naar Dover fietste? Dat en nog veel meer leuks in dit Rondje Groningen.
Dit artikel bevat een verzameling van berichten van sociale media. Zie je geen berichten? Ga in de app naar Meer --> Instellingen --> Privacy --> Alles accepteren.

1) De reuzentandem van Grootegast

‘Het Mirakel van Grootegast.’ Zo werd de tandem genoemd waarmee vijftien inwoners van Grootegast in de jaren zeventig Het Kanaal overstaken. Met behulp van vlotters werd de oversteek van Calais naar Dover gemaakt. Het geld dat ze hiermee ophaalden, ging naar een goed doel.
De reuzentandem van Grootegast
De reuzentandem van Grootegast © Persfotobureau D. van der Veen/Groninger Archieven
Ook hetUniversiteitsmuseum heeft een paar leuke historische fietsfoto's.

2) Fietsritje Challenge

Ben jij een Opstapper, een Doorfietser of een Fietsfanaat? Tussen 11 februari en 9 mei deden ruim duizend Groningers mee aan de Fietsritje Challenge. Daarin werden Groningers uitgedaagd om vaker de fiets te pakken met als doel de verkeersdrukte tijdens de afsluiting van het Julianaplein te beperken. En daar kon je leuke prijzen mee winnen, ontdekte Lianne van Kessel uit Onstwedde.

3) Fietsrondje

Fokko heeft zo'n challenge niet nodig. Die daagt zichzelf wel uit.

4) Toet toet...

Vroeger was alles beter? Nou, dertig jaar geleden was de Folkingestraat in Stad nog niet het domein van fietsen, maar van auto's. Van een Chevrolet Camaro uit 1976 beter gezegd...

5) Jongen van Groningen

Bjorn Meijer voetbalt straks voor Club Brugge en niet meer voor FC Groningen. Maar hoe kwam hij eigenlijk als jochie op het voetbalveld terecht?

6) Pelé

Gewoon in Hotel Hofman, hè?

7) Wat mot dat daar?

René spotte motten in de fietstunnel bij Peizerwold.

8) Goudgerande kuikens

Wat een plaatje dit.

9) Hondenpoepbord

De kinderen zijn het poepzat.

10) Eat, sleep, wash, repeat

Gezellig hoor.

11) Kunst ligt op straat

Nu maar hopen dat het niet gaat regenen...

12) Toerist spelen

Dit kleine mannetje begint zijn lange weekend goed.
Rondje Groningen is er elke doordeweekse dag om 21:00 uur. Struin hier door ons archief. Fijn Pinksterweekend en tot dinsdag!