Politie maakt uitglijder bij onderzoek mishandeling Stadspark

Een eerdere editie van Helden van Oranje
Een eerdere editie van Helden van Oranje © 4PM Entertainment
In de zoektocht naar de dader van een mishandeling tijdens Koningsnacht in het Stadspark, heeft de politie een bok geschoten: zo'n duizend e-mailadressen van bezoekers van het muziekfestijn Helden van Oranje zijn per ongeluk op straat komen te liggen.
De politie zit met het datalek in haar maag, bevestigt woordvoeder José van Gijssel na berichtgeving van stadsblog Sikkom. 'Dit is een niet alledaags middel, waarvoor we eerst toestemming aan het Openbaar Ministerie hebben moeten vragen. Het is echt heel vervelend dat dit nu is fout gegaan en wij bieden daarvoor onze excuses aan. Dit had nooit mogen gebeuren. We betreuren dat dit onbedoeld toch is gebeurd.'

Op verzoek overhandigd

De e-mailadressen zijn afkomstig van de festivalorganisatie, die ze op verzoek aan de politie heeft overhandigd. De e-mails met de getuigenoproep zijn per ongeluk via de cc-regel verstuurd in plaats van bcc, wat dus had gemoeten. Alleen op die manier blijft een e-mailadres voor andere geadresseerden onzichtbaar.
De politie gaat iedereen die het betreft, haar verontschuldigingen aanbieden. Per e-mail, overigens.

Twee nieuwe tips

Inmiddels hebben twee nieuwe getuigen zich gemeld, aldus politiewoordvoerder Van Gijssel: ‘Iemand die zegt beelden van de mishandeling te hebben gemaakt. En iemand die het slachtoffer heeft geholpen. Hopelijk komen er nog meer tips binnen.’

Ernstig gewond

De mishandeling waarom het gaat, vond plaats voor het artiestenpodium. Een 20-jarige man uit Emmen werd door iemand in zijn gezicht gestompt en belandde daarna op de grond tussen twee vechtende groepen. Het slachtoffer liep ernstige verwondingen aan zijn gezicht op.
Fout bij versturen e-mails gebeurt vaker
Het gebeurt vaker dat organisaties bij het versturen van e-mails op deze manier in de fout gaan. Onlangs gebeurde bijvoorbeeld hetzelfde bij het UMCG. Toen werden per ongeluk de e-mailadressen gedeeld van mannen die zich hadden aangemeld voor een onderzoek naar plasklachten. Dit soort datalekken moet altijd worden gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.