De tien genomineerden voor de Groninger Ondernemingsprijs 2022 zijn bekend

De winnende directeur Albert Keizer van Next Generation Shipyards
De winnende directeur Albert Keizer van Next Generation Shipyards © Jan Buwalda
De tien bedrijven die strijden om de Groninger Ondernemingsprijs 2022 zijn bekend. De jury zal de bedrijven de komende maanden beoordelen om vervolgens tot drie finalisten te komen.
De prijs wordt officieel uitgereikt door Commissaris van de Koning René Paas. Dat gebeurt tijdens de feestelijke finaleavond in MartiniPlaza Groningen, op donderdagavond 1 december.

Vele inschrijvingen en voordrachten

Uit de vele inschrijvingen en voordrachten heeft de jury de volgende tien bedrijven genomineerd voor de Groninger Ondernemingsprijs 2022. In alfabetische volgorde:
- CookingLife, Stad Groningen
- Gallagher Europe, Stad Groningen
- Hepro, Zuidbroek, gemeente Midden-Groningen
-Kampen Industrial Care, Stad Groningen
- Klippa, Stad Groningen
- Landjuweel, Oosternieland, gemeente Hogeland
- Mr. Mofongo, Stad Groningen
- Nijburg Industry Group, Hoogezand, gemeente Midden-Groningen
- Remarketed, Leek, gemeente Westerkwartier
- Rope Access Noord, Stad Groningen

Breed deelnemersveld

'We mogen wel concluderen dat we een sterk deelnemersveld hebben, met vertegenwoordigers uit de volle breedte van de economie', aldus juryvoorzitter en gedeputeerde IJzebrand Rijzebol. 'We zien duidelijk de opmars van e-commerce, met een aantal zeer gespecialiseerde webwinkels. Ook zien we bedrijven die hun specifieke bijdragen leveren aan de energietransitie, aan klimaatverandering en aan veiligheid.'
Alle genomineerde ondernemingen worden eerst geïnterviewd door vakspecialisten van De Haan Advocaten & Notarissen, BDO Accountants & Adviseurs en Rabobank Groningen & Drenthe. Mede op basis van hun bevindingen stelt de jury een voorlopige Top 10 op.
Juryvoorzitter IJzebrand Rijzebol (rechts) met presentator Marcel Nieuwenweg.
Juryvoorzitter IJzebrand Rijzebol (rechts) met presentator Marcel Nieuwenweg. © Jan Buwalda

Pitchpresentaties

De rangorde kan nog beïnvloed worden door de pitchpresentaties van de genomineerden, op 22 september bij een van de vestigingen van Noorderpoort. Vervolgens worden de drie finalisten bepaald.
Het doel van de Stichting Groninger Ondernemingsprijs is het stimuleren van de Groninger economie, door het zichtbaar maken van excellente en inspirerende bedrijven en het bieden van een relevant netwerk.
De juryleden
Behalve juryvoorzitter IJzebrand Rijzebol (gedeputeerde Economische Zaken, provincie Groningen), bestaat de jury uit Dina Boonstra (NOM), Suzanne Snijder (Commercieele Club Groningen), Paul Schreuders (XPAR Vision), Cas König (Groningen Seaports), Jan Hoekstra (Witec, winnaar 2019) en Albert Keizer (Next Generation Shipyards, winnaar 2021).