Omwonenden Uithuizen vinden noodopvang oké, maar willen geen azc

Burgemeester Henk Jan Bolding geeft uitleg aan omwonenden waarom er een opvang in Uithuizen komt
Burgemeester Henk Jan Bolding geeft uitleg aan omwonenden waarom er een opvang in Uithuizen komt © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Omwonenden vinden het geen probleem dat er een opvang voor Afghaanse vluchtelingen aan de Dingeweg in Uithuizen komt. Ze willen echter niet dat het een asielzoekerscentrum wordt. Daarover uiten ze hun zorgen.
Vrijdagmiddag hield de gemeente Het Hogeland een informatiebijeenkomst voor omwonenden.
In Uithuizen gaat de gemeente samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zo'n 250 evacués onderbrengen. Die moeten weg uit de kazerne bij Zoutkamp omdat Defensie deze locatie na 1 augustus weer nodig heeft. Ook in Winsum komt een plek voor 250 Afghanen. Het college van burgemeester en wethouders nam woensdag dit besluit.

Snel een nieuwe locatie

Omwonenden kregen een toelichting van burgemeester Henk Jan Bolding op de beslissing. 'We willen de mensen niet her en der over het land verspreiden. De kinderen hebben nu onderwijs hier in het dorp. Dus het is logisch om ze hier onder te brengen', zegt burgemeester Henk Jan Bolding.
Het liefst had het college alle 500 Afghanen op één plek ondergebracht. 'Maar we waren ons ook bewust dat dit een grote impact op het dorp zou hebben. Daarom verdelen we de mensen over twee dorpen.'
Er is ons beloofd door de toenmalige gemeente Eemsmond dat er nooit meer een azc zou komen
Een omwonende
'Ondanks dat we dit besluit aan u hebben opgelegd hopen we dat de Hogelandsters hun hart van goud laten zien.' De plekken in Uithuizen en Winsum zijn door de gemeente aangemerkt als meest geschikte locaties. Er zijn meerdere plekken bekeken.
De meeste aanwezige omwonenden hebben begrip voor de situatie en zijn niet tegen de noodopvang, ze willen de vluchtelingen een helpende hand bieden.
Het terrein aan de Dingeweg in Uithuizen waar een noodopvang voor de Afghaanse vluchtelingen komt
Het terrein aan de Dingeweg in Uithuizen waar een noodopvang voor de Afghaanse vluchtelingen komt © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Wel zorgen

'Hoe lang blijft deze opvang staan', vraagt een omwonende zich af. 'Twee jaar', reageert burgemeester Bolding. 'En dan? Komt er dan een azc?', vraagt iemand anders. De burgemeester legt uit dat er afspraak met het COA is, dat dit een plek voor vluchtelingen is.
'Er is ons beloofd door de toenmalige gemeente Eemsmond dat er nooit meer een azc zou komen op deze plek', zegt een omwonende. 'We willen die toestanden hier niet meer'. Bolding: 'Daar kan ik niet op ingaan. Die toezegging is waarschijnlijk zo'n acht jaar geleden gedaan. Maar we leven in het nu en de wereld ziet er anders uit. We willen deze mensen onderdak bieden.'
Zo'n acht jaar geleden stond er een asielzoekerscentrum op de plek waar nu de noodopvang komt. Omwonenden zeggen hier enige overlast van te hebben gehad. Ze willen het liefst zwart op wit dat de opvang na twee jaren weer afgebroken wordt en dat er geen azc gerealiseerd mag worden. De burgemeester kan die belofte niet doen. Hij zei dat er nu een afspraak ligt voor een noodopvang. 'Hoe de wereld er over twee jaar uitziet weet ik niet. Ik kan u niet beloven dat er nooit een azc komt. Maar deze noodopvang is voor twee jaar.'

Geen azc-opvang

'Nogmaals, wij maken duidelijk afspraken met het COA. We leggen met hen vast welke doelgroep op deze locatie mag verblijven', zegt Frank Rozema, projectleider gebiedsontwikkeling bij de gemeente Het Hogeland. Hij vraagt inwoners mee te denken. 'Niet over de locatie. Want die staat vast. Maar bijvoorbeeld over uitzicht-issues, geluid, verkeersveiligheid en hoe we overlast kunnen voorkomen.
'Hoe gaan jullie voorkomen dat mensen over de N363 lopen', vraagt iemand zich af. 'Er komen veilige mogelijkheden om naar het dorp te gaan', reageert Rozema. Hij weet nog niet hoe dit eruit komt te zien.
Omwonenden willen graag meedenken en de gemeente stelt dan ook een een overlegcommissie in. Daarin zitten onder anderen vertegenwoordigers uit de buurt, de locatie-manager van het COA, de wijkagent en de gemeente.
Deze mensen willen in Nederland blijven en integratie vinden ze belangrijk
Erwin Pietersen - COA-locatie-manager

Van de positieve kant bekijken

Bewoners kunnen eventuele overlastklachten melden laat het COA weten. 'U kunt ons 24 uur per dag bellen', zegt Erwin Pietersen, locatie-manager bij het COA en nu nog werkzaam bij de noodopvang in de kazerne.
'U heeft het over klachten melden maar wat we willen ook graag het positieve horen', zegt een omwonenden en wil graag weten wat de positieve kanten zijn van een noodopvang.
'De mensen die in de noodopvang wonen willen heel graag onderdeel zijn van een dorpsgemeenschap. Dus als er een activiteit is in een dorp dan doen ze graag mee. Er zijn ook loopgroepjes. Deze mensen willen in Nederland blijven en integratie vinden ze belangrijk', zegt Pietersen. Sommige omwonenden willen graag meedenken om activiteiten voor de Afghanen te organiseren.
In de noodopvang komen voornamelijk gezinnen.

Locatie inrichten

Volgende week moet het ontwerp van de locatie klaar zijn en wordt dan voorgelegd aan de omwonenden. 'Deze opvang moet onder stoom en kokend water gerealiseerd worden, maar we blijven in overleg met u', laat Rozema weten. Hij verwacht dat de eerste mensen over twee weken bezig gaan op het terrein. 'Dan moet je denken aan maai en snoeiwerkzaamheden.'