Donar na krankzinnig duel naar halve finale BNXT play-offs, met heldenrol voor Koenis

Koenis scoort
Koenis scoort © JK Beeld
De basketballers van Donar hebben voor een spektakelstuk gezorgd in Mechelen, door op miraculeuze wijze de halve finale te halen van de BNXT play-offs. De Groningers wonnen de return in België van Kangoeroes Basket Mechelen met vier punten verschil (85-89) en dat was voldoende na het resultaat in de heenwedstrijd. Thomas Koenis speelde een heldenrol.
Donar moest een achterstand van twee punten goedmaken in België, na de nederlaag van woensdag in MartiniPlaza (84-86). Opvallend in het eerste duel was de lage score vanaf de vrijeworplijn (13 uit 27), terwijl Mechelen op dat vlak honderd procent raak schoot.
Donar begon in Mechelen goed aan de wedstrijd (5-11). Zo werden alle vrije worpen raak gegooid (8 uit 8) in het eerste kwart, dat eindigde met een minieme voorsprong voor de Groningers: 20-21.

Donar op achterstand

In het tweede bedrijf wist de thuisploeg steeds beter door de verdediging van Donar te komen, waardoor de ploeg van coach Matthew Otten halverwege zes punten achter stond: 47-41. In het derde kwart liep de thuisploeg verder uit op de Groningers: 72-63, waardoor het bereiken van de halve finale een mission impossible leek.

Comeback Donar

In het laatste kwart werd het razend spannend op het einde. Donar kwam knap terug, met name door de Nederlandse routiniers Thomas Koenis en Leon Williams. Met nog een minuut te gaan, kwam Donar op gelijke hoogte over twee duels door een score met een bonus van Williams (85-87).

Heldenrol Thomas Koenis

Met nog tien seconden te spelen, pakte Koenis een rebound en maakte een score, waardoor de Groningers ineens voor stonden over twee duels (85-89). De aanvoerder van Mechelen, Domien Loubry, miste vervolgens het laatste schot namens de Belgen, waardoor de Groningers zich alsnog plaatsten voor de halve finale. Aanvoerder Koenis was de grote uitblinker aan de kant van Donar met 24 punten (honderd procent score), twaalf rebounds, vijf assists, drie steals en twee blocks. Williams maakte veertien punten en gaf zes assists.
Heroes Den Bosch
Zondagmiddag speelt Donar het eerste duel van de halve finale, thuis tegen de kampioen van Nederland, Heroes Den Bosch. Dat duel, dat begint om 15:00 uur, wordt live uitgezonden via een stream van RTV Noord. De return in Brabant is op dinsdag.
Lees ook :