Eurocommissaris van Transport: voorlopig geen Europees geld voor de Lelylijn

De beoogde route van de Lelylijn
De beoogde route van de Lelylijn © Bewerking RTV Noord
Eurocommissaris Adina Valean van Transport zegt dat Nederland voorlopig niet kan rekenen op Europese subsidie voor de aanleg van de Lelylijn.
Zolang die nieuwe spoorverbinding van 125 kilometer tussen Groningen en Lelystad geen onderdeel is van het Trans-Europese Transportnetwerk TEN-T, komt de aanleg volgens Valean niet in aanmerking voor steun uit Brussel, schrijft Omrop Fryslân.
De Roemeense Eurocommissaris deed haar uitspraken tijdens een werkbezoek aan de haven van Rotterdam tegen een verslaggever van de Europese nieuwssite Brusselse Nieuwe.

Nog geen aanvraag

Valean heeft ook nog geen aanvraag van Nederland gezien om de Lelylijn toe te voegen aan het internationale netwerk van Europese hoofdtransportassen. Dat laatste is opmerkelijk, want de Tweede Kamer heeft eerder dit jaar aan staatssecretaris Vivianne Heijnen gevraagd om hier werk van te maken.
Het initiatief om de Lelylijn als nieuwe verbinding toe te voegen aan de Europese transportkaart moet volgens Valean worden genomen door lidstaat Nederland. In het geval dat het lukt om de Lelylijn te laten opnemen in het TEN-T programma, is de kans op steun uit de subsidiepot 'Connecting Europe' meteen een stuk groter.
De noordelijke provincies vinden dat de Lelylijn internationale potentie heeft als snelle verbinding met Bremen, Hamburg en Scandinavië, maar Duitsland kijkt in ieder geval tot nu toe anders naar de spoorlijn tussen Groningen en Lelystad. Volgens de Duitsers gaat het om een regionale verbinding.

Geen reactie ministerie

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat liet weten 'niet op korte termijn' te kunnen reageren op de uitspraken van Eurocommissaris Valean.