Scheidsrechter Siemen Mulder zegt betaald voetbal vaarwel: 'Het lichaam zegt stop'

Siemen Mulder in actie
Siemen Mulder in actie © Orange Pictures
Siemen Mulder (38) uit Uithuizen moet noodgedwongen stoppen als scheidsrechter in het betaald voetbal. Een hardnekkige blessure maakt een eind aan z'n loopbaan. Hij blijft wel behouden voor de arbitrage en wordt de komende periode klaargestoomd voor een rol als waarnemer.
Het contract met de KNVB wordt per 1 juli beëindigd. Vanuit Zeist is er begrip voor zijn beslissing. Hij krijgt nog een passend afscheid zodra de groep scheidsrechters en assistenten gezamenlijk in Zeist is.

203 wedstrijden

De 38-jarige Mulder floot in totaal 203 wedstrijden, waarvan 96 in de Eredivisie. Hij begon in 2004 als scheidsrechter in het amateurvoetbal. Acht jaar later maakte hij de overstap naar het betaald voetbal. Daarna ging het snel. In 2017 werd hij senior.
Het kan echt niet meer, het is gewoon het enige juiste besluit
Siemen Mulder

Geen garantie op genezing

Al twee jaar lang kampt Mulder met een steeds opspelende achillespeesblessure. De laatste maanden is hij steeds meer gaan twijfelen over zijn toekomst als scheidsrechter. Een operatie zou de kwetsuur kunnen verhelpen, maar honderd procent garantie op genezing is er niet.
'Ik heb vorige week negentig minuten gevoetbald met Oud-Noordpool tegen Oud-Usquert en ik heb vijf dagen later nog steeds last. Door al dat sprinten en draaien als scheidsrechter is er steeds meer botvergroeiing ontstaan in de enkel. Het kan echt niet meer en ik ga niet nogmaals een traject in van een jaar of langer. Het is gewoon het enige juiste besluit. Het lichaam zegt stop,' laat hij weten.
Siemen Mulder als speler van Oud-Noordpool UFC
Siemen Mulder als speler van Oud-Noordpool UFC © eigen foto

Ook geen VAR meer

Mulder slaagde in april vorig jaar door zijn blessure niet voor de periodieke conditietest. Hij wilde er bij het begin van afgelopen seizoen weer staan, maar bleef sukkelen. De Groninger arbiter werd nog wel ingezet als videoscheidsrechter(VAR). Daar kwam in april een eind aan omdat hij op dat moment een jaar in de ziektewet zat. Daar legde hij zich bij neer.

Clubscheidsrechter

Onlangs floot hij wel een wedstrijd van het tweede elftal van Noordpool UFC. 'Het ging lekker!', was zijn conclusie. Dat smaakt naar meer en dus heeft hij zich aangemeld als clubscheidsrechter van de club uit Uithuizen. 'Hier in de buurt blijf ik fluiten en bij gelegenheden. Het blijft een mooie hobby. Ik heb m'n oude cluppie De Heracliden ook al op de hoogte gebracht.'

Rapporteren

Het komende half jaar wordt hij opgeleid als waarnemer in het betaald voetbal. Deze functie kan hij niet meteen vanaf het begin van het nieuwe seizoen in gaan vullen. Hij moet volgens de arbeidsregels zes maanden wachten tot hij een nieuw contract tekent bij de voetbalbond.
Het komende half jaar wordt hij opgeleid en na de winterstop mag hij zelf de scheidsrechters een cijfer geven en een beoordeling schrijven. Zo rapporteert hij over arbiters waar hij tot voor kort nog collega van was. 'Ik denk dat ik met mijn ervaring een goed oordeel kan geven. En het is fijn dat ik op deze manier toch nog in dienst blijf bij de KNVB.'