Restauratie Hippolytuskerk Middelstum is klaar, deuren staan weer open voor publiek

De herstelwerkzaamheden in volle gang
De herstelwerkzaamheden in volle gang © Stichting Oude Groninger Kerken
Na een restauratie van een half jaar, waarin druk werd gewerkt aan de opgelopen bevingsschade, is de Hippolytuskerk in Middelstum weer open voor publiek. Vooral de gewelfschilderingen, waar de scheuren dwars doorheen liepen, zijn in ere hersteld.
Met de herstelwerkzaamheden werd in september vorig jaar begonnen. Afgelopen april werd de periode van constructief en esthetisch herstel afgerond. Als gevolg van de aardbevingen waren in de kerk al sinds 2014 flinke scheuren zichtbaar in de gewelven.

Schade in kaart gebracht

De schade werd door Holstein Restauratie Architectuur samen met Stichting Oude Groninger Kerken in kaart gebracht. Samen met Bouwhuis-Journée Restauratoren Muurschilderingen uit Arnhem werd daarop een herstelplan gemaakt.
Alle scheuren zijn minutieus onderzocht. 'Het ging daarbij zeker niet om alleen kleine scheuren. Soms kon je er gemakkelijk een hand in steken', aldus de Stichting Oude Groninger Kerken. Het herstel bestond onder andere uit het injecteren van de scheuren in de gewelven, herstel van gescheurd pleisterwerk en herstel van beschadigde gewelfschilderingen.
Wachten tot het hier uitgebeefd is, was geen optie
Bouwkundige Jur Bekooy
'Wachten tot het hier uitgebeefd is, was geen optie', zei bouwkundige Jur Bekooy van de Stichting Oude Groninger Kerken afgelopen november al tegen RTV Noord.
De restauratiewerkzaamheden en een muurschildering in de Hippolytuskerk
De restauratiewerkzaamheden en een muurschildering in de Hippolytuskerk © Stichting Oude Groninger Kerken

Laatgotisch kerkgebouw

De Hippolytuskerk is een grote, vijftiende-eeuwse bakstenen kruiskerk en één van de mooiste voorbeelden van een laatgotisch kerkgebouw in Groningen. De grote hoeveelheid schilderingen dateren van rond 1520 en kwamen tijdens de restauratie in de jaren zeventig van de vorige eeuw aan het licht toen kalklagen werden verwijderd.
Aanstaande vrijdag 10 juni wordt tussen 15:00 en 16:30 stilgestaan bij het herstel en de heropening van het gebouw.