Mijnraad in nieuw advies: 'Bereid Groningen voor op openblijven gasveld'

Een medewerker van de NAM op een gaswinningslocatie
Een medewerker van de NAM op een gaswinningslocatie © Jos Schuurman/FPS
Het kabinet dient Groningen voor te bereiden op het openblijven van het gasveld. Bovendien moeten de gasbergingen met spoed niet voor 80, maar voor 100 procent gevuld worden. Dat staat in een nieuw advies van de Mijnraad.
De Mijnraad is de bij wet ingestelde en onafhankelijke groep energiedeskundigen. Volgens De Telegraaf is het advies naar het kabinet gestuurd.

Zorgen over leveringszekerheid

Hoewel Klimaatminister Rob Jetten (D66) en D66-staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tot op heden volhouden dat het Groningenveld ook dit jaar ’op een waakvlam’ blijft staan, en in 2023 of 2024 definitief dichtgaat, adviseren de deskundigen vanwege de grote onzekerheid op de gasmarkt door de Oekraïne-oorlog anders.

'Voorbereiden op mogelijke scenario's'

'De coronacrisis heeft geleerd dat rekening houden met extremen nodig is', schrijft de Mijnraad. De dreigende gascrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne vraagt dan ook serieuze antwoorden.
Daarbij is 'transparant communiceren naar de gehele Nederlandse bevolking' over scenario's, risico's en maatregelen 'essentieel voor draagvlak en navolging'. Zo kan het kabinet bovendien nepnieuws tegenspreken.
Het kabinet moet zich dus niet alleen baseren op de meest waarschijnlijke scenario's, maar ook op 'de meest ingrijpende mogelijke scenario’s'. Volgens de Mijnraad moet het kabinet zich op klaarmaken voor de gaswinning 'vergelijkbaar met de manier waarop we ons voorbereiden op overstromingen', aldus de adviesclub.
De Mijnraad, bestaande uit bijvoorbeeld hoogleraren van meerdere universiteiten, zei in april al het onverstandig te vinden het Groningse gasveld te sluiten.

'Het is onveilig'

Staatssecretaris Vijlbrief benadrukte vorige week in de Tweede Kamer nogmaals dat er als het aan hem ligt echt geen sprake zal zijn van extra gaswinning uit de Groningse bodem.
‘Het is onveilig om gas te winnen in Groningen. Dat zeg niet ik, maar dat zegt het Staatstoezicht op de Mijnen.’
Het hele advies is hier te lezen (PDF-document).