Afgesproken 600 crisisplekken voor Ter Apel mogelijk onvoldoende, gemeentes bereiden 900 voor

De jaarbeurshal in Utrecht ingericht als opvang
De jaarbeurshal in Utrecht ingericht als opvang © ANP
Er komen mogelijk nog meer crisisplekken beschikbaar om de problemen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te verhelpen. De burgemeesters in het Veiligheidsberaad twijfelen of de eerder afgesproken 600 crisisplekken per week voldoende zullen zijn.
Op dit moment leveren telkens vier veiligheidsregio's per toerbeurt in totaal 600 opvangplekken. Het Veiligheidsberaad, de koepel van alle veiligheidsregio's in Nederland, gaat nu kijken of zes veiligheidsregio's per keer opvangplekken kunnen regelen. Daarmee zouden er 900 plekken per week beschikbaar moeten komen om het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.
Het nieuwe plan wordt geactiveerd als het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat er meer asielzoekers naar Nederland gaan komen.
De regio's Groningen, Friesland, Amsterdam-Amstelland en Zeeland zijn afgelopen woensdag als eerst aangewezen om de 150 plekken per regio te leveren. Amsterdam-Amstelland vangt sinds eind vorig jaar in totaal 1650 extra mensen op om het COA te helpen en een voorstel om meer vluchtelingen op te vangen ligt bij het COA. Groningen heeft intussen besloten om het dubbele te leveren: totaal 310 plekken in Leek, Finsterwolde en Groningen.

Nog steeds slapende asielzoekers in sporthal en wachtkamers

Het is nog onduidelijk hoe het afgelopen nacht in Ter Apel is verlopen. Het COA is tot nu toe niet bereikbaar voor commentaar. Afgelopen weekend verbleven er nog tientallen asielzoekers in de sporthal van het complex. Ook wordt de wachtruimte van de IND nog gebruikt als overnachtingsplek.
In de afgelopen dagen slapen asielzoekers regelmatig in de sporthal bij het azc in Ter Apel
In de afgelopen dagen slapen asielzoekers regelmatig in de sporthal bij het azc in Ter Apel © Een asielzoeker in het azc in Ter Apel
Volgens de opvangorganisatie gebeurt dat om orde in de chaos te scheppen. 'Voor de chaos van de afgelopen weken is onduidelijk wie waar precies zit en op welke plekken. Door de sporthal in te zetten kunnen we beter zicht houden op groepen die in het zelfde stadium van het proces zitten', zei een woordvoerder van het COA toen.
Wel zegt het COA nu te voldoen aan de afspraken met de gemeente Westerwolde. In april is afgesproken dat er niet meer dan 2000 asielzoekers bij aanmeldcentrum mogen verblijven.