Grote Markt wordt toch nog gebruikt als warenmarkt; onvrede bij verplaatste ondernemers

Marktkramen zouden nooit meer terugkeren op de Grote Markt, maar nog geen week na dat besluit is het tegenovergestelde het geval. De croissanterie van Stephan Kiel stond maandag toch weer op zijn oude, vertrouwde plek.
'Haha, ja ik heb er toch weer gestaan', zegt Kiel. Ondertussen maken de naar de Der Aa-kerk verhuisde ondernemers zich zorgen over de nieuwe standplaats.

Op zondag toch weer voor het Stadhuis

De gemeente Groningen besloot om de warenmarkt per 1 juni van de Grote Markt weg te halen. De marktkooplui die hun waar daar uitstalden, zijn verplaatst naar de zijkant van het stadhuis, de Vismarkt of naast de Der Aa-kerk. Kiel is een van hen. Hij staat op reguliere marktdagen aan de zijkant van het Stadhuis, maar neemt op de zondagmarkt, in ieder geval tot 1 september, toch zijn oude plek voor het Stadhuis weer in.

'Communicatie van likmevestje'

Voor Kiel komt dat als een verrassing, maar de gemeente weerspreekt dat. 'Op zondag staan er naast het stadhuis meer ondernemers en daarom is er een proef gestart die het mogelijk maakt dat Stephan Kiel tijdens die dagen naar zijn oude plek gaat. Dat weet hij overigens ook', laat een woordvoerder weten.
Voor Kiel kwam de verplaatsing op maandag, wat door Pinksteren als zondagmarkt wordt aangemerkt, wel degelijk als een verrassing. 'De communicatie is van likmevestje', zegt hij onomwonden.
De warenmarkt is van de Grote Markt verdwenen omdat de gemeente het plein wil inzetten voor evenementen en als verblijfsplein, nadat het grondig is aangepakt. Die aanpak start in september 2022.
Heengaan kost mij meer geld dan thuisblijven
Bert Zwier, visboer

Visboer is afwezig

Een stukje verderop, naast de Aa-kerk, zou Bert Zwier deze dinsdag staan met zijn viskar. Ook hij was altijd een vaste gebruiker van de Grote Markt. De ondernemer heeft er echter voor gekozen om de plek niet in te nemen op een doordeweekse dag.
'Wij hebben daar al eerder gestaan en hebben gezien dat het verkeerd uitpakt. Op doordeweekse dagen kan ik simpelweg beter thuisblijven. Heengaan kost mij meer geld dan thuisblijven. Die inschatting kan ik inmiddels wel maken met veertig jaar marktervaring.'
De nieuwe standplaats van enkele ondernemers die eerder op de Grote Markt stonden
De nieuwe standplaats van enkele ondernemers die eerder op de Grote Markt stonden © RTV Noord/ Robert Pastoor
Zwier benadrukt dat hij de gemeente niet in een kwaad daglicht wil stellen met zijn besluit. Hij zag namelijk zelf ook wel heil in de nieuwe plek naast de Aa-kerk.
'Op papier zag het er ook hartstikke goed uit hoor. We waren het ook eens met dit plan, maar we moeten toch echt naar een andere oplossing gaan kijken. Het pakt gewoon anders uit.' Naar eigen zeggen kampt hij met een omzetvermindering van negentig procent.'

'Dit is geen marktterrein'

Cor Kregel van Las Sabrozas moest eveneens van de Grote Markt naar de Aa-Kerk. Hij heeft zijn omzet niet zien dalen, maar is ondanks dat nog altijd ontevreden over zijn nieuwe standplaats. 'Dit is geen marktterein, het is hier levensgevaarlijk', zegt hij.
'Over mijn omzet heb ik geen klagen, maar dat heeft ook te maken met het product dat ik verkoop. Dat kan je eigenlijk nergens anders kopen', Kregel verkoopt Venezolaanse gerechten. Ondanks een goede omzet is hij dus toch niet tevreden. 'Als je hier om je heen kijkt dan zie je daar een vrachtwagen staan die aan het laden en lossen is. Je ziet hier verder scooters langs jagen en veel fietsen lansgaan. Mensen die willen oversteken moeten echt goed uitkijken.'
Las Sabrozas op de nieuwe standplaats naast de Akerk
Las Sabrozas op de nieuwe standplaats naast de Akerk © RTV Noord/Robert Pastoor

Verbaasde Duitsers

Hans Lammers heeft zijn onderneming eveneens noodgedwongen moeten verplaatsen, hij verkoopt Churros in zijn kraam. Net als de visboer zag ook Lammers zijn omzet dalen. 'Als het zo doorgaat dan heb ik naast de Aa-kerk geen overlevingskans.'
Hij noemt de plek net als de uitbater van Las Sabrozas te onrustig. 'De zaterdag is wél positief hoor; dan hebben we aansluiting bij de markt op de Vismarkt.'
Lammers hoopt in een gesprek met de gemeente tot een goede oplossing te komen. 'De Duitsers, die ik veel aan de kraam krijg, zijn echt verbaasd over het verdwijnen van de markt op de Grote Markt. Die vinden het maar leeg en snappen niet wat er aan de hand is.'
De ondernemer wil vooralsnog geen conclusies verbinden aan zijn nieuwe plek, hij hoopt dat het gesprek met de gemeente tot verbeterde omstandigheden leidt.