Aanmeldcentrum in Ter Apel opnieuw vol, zeker 140 mensen overnachtten op stoelen

Een asielzoeker slaapt in een wachtruimte van het COA (archief)
Een asielzoeker slaapt in een wachtruimte van het COA (archief) © H.R.
Het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel zat dinsdagavond opnieuw overvol. Circa 140 mensen brachten de nacht door op een stoel.
De asielzoekers sliepen noodgedwongen op stoelen in de recreatiezaal en de wachtruimte van het aanmeldcentrum.

'Situatie houdt voorlopig aan'

Even leek de ergste kou uit de lucht voor het landelijke aanmeldcentrum, dat sinds oktober vorig jaar overvol zit. De komst van zo'n 600 crisisnoodopvangplekken in verschillende veiligheidsregio's gaf even verlichting. De afgelopen dagen verbleven in Ter Apel minder asielzoekers dan het toegestane aantal van tweeduizend. Het COA gaf vooraf al aan te vrezen dat dit maximum overschreden zou worden, ook met het oog op de komende nachten.
We kunnen niet zomaar mensen verplaatsen, dat maakt het soms chaotischer
Jacqueline Engbers - woordvoerder COA
Het COA denkt dat deze situatie voorlopig nog even aanhoudt. 'De aankomende nachten gaan weer lastig worden', is de conclusie van woordvoerder Jacqueline Engbers van het COA. Volgens haar komt dat onder andere doordat bepaalde tijdelijke opvanglocaties sluiten, waardoor asielzoekers vanuit Ter Apel niet overgeplaatst kunnen worden.

Inzicht in de chaos krijgen

Ook komen asielzoekers, die naar crisisnoodopvanglocaties zijn overgebracht, weer terug naar Ter Apel om het asielproces verder in te gaan. Tegelijkertijd probeert het COA inzicht in de chaos te krijgen: welke asielzoekers zitten waar en welke stappen moeten ze nog in Ter Apel doorlopen, voordat ze naar reguliere opvangplekken kunnen. 'Het is niet zomaar mogelijk om mensen te laten vertrekken. Het maakt het soms chaotischer als we dat wel doen', legt Engbers uit.

Asielzoekers sliepen buiten door gebrek aan plekken

Medio mei werd voor de buitenwereld zichtbaar hoe groot de problemen zijn in het overvolle aanmeldcentrum. Tientallen asielzoekers lagen toen op het grasveld voor de COA-opvang. De asielzoekers, gewikkeld in dekens, dreigden in de buitenlucht te moeten slapen. Pas uren later werden ze alsnog binnengelaten om de rest van de nacht door te brengen in de wachtkamer van de IND.
De asielzoekers moeten urenlang buiten de hekken wachten op een oplossing
De asielzoekers moeten urenlang buiten de hekken wachten op een oplossing © Martijn Klungel / RTV Noord
Dinsdagochtend heeft het Veiligheidsberaad opnieuw gesproken over de situatie in Ter Apel. Landelijk kwamen de voorzitters van de veiligheidsregio's tot de conclusie dat de crisismaatregel, het leveren van 600 crisisplekken, mogelijk onvoldoende zou zijn. Het Veiligheidsberaad kijkt daarom of ze nog eens 300 crisisopvangplekken per week kunnen regelen. Daarmee zou het totaal aantal crisisopvangplekken op 900 komen.
Woensdagochtend meldde een woordvoerder van het COA dat circa 140 mensen de nacht van dindsdag op woensdag hebben doorgebracht op stoelen