Fonteinkruid steekt de kop weer op in het Oldambtmeer: 'Maaien enige redmiddel'

Fonteinkruid
Fonteinkruid © Remco in 't Hof/RTV Noord
Het wordt warmer en de zomer staat voor de deur. Het zijn ideale omstandigheden voor fonteinkruid, de woekeraar die het plezier van veel watersporters flink vergalt. De provincie zet in het Oldambtmeer een extra maaiboot in om het onkruid te bestrijden.
Fonteinkruid is een hardnekkig plantje, bijkans onuitroeibaar en daarmee een echte woekerplant. Ondernemers rond het Oldambtmeer weten er alles van. Door het kruid kleurt het water weer groen. Het zorgt voor een dikke, groene drab op het wateroppervlak en zodra een bootje erdoorheen vaart, loopt de schroef vast.
'Dat vergalt ons plezier wel, kan ik je zeggen', zegt watersporter Jeroen Helmers, die veel op en aan het Oldambtmeer te vinden is.
Fonteinkruid steekt de kop weer op in het Oldambtmeer: 'Maaien enige redmiddel'

Fervent windsurfer

Hij is een fervent windsurfer en zoekt zodra het kan het water op met zijn snelle boot met 60 pk. 'Het windsurfgedeelte is bijna dichtgegroeid en daardoor kom je niet vooruit. En ook voor de huizen die aan het water liggen is het fonteinkruid een doorn in het oog. En dan moet het nog écht warm worden. De zomer is in aantocht en dan groeit-ie pas echt heel hard', weet Helmers uit ervaring.

Slalommen

Het Oldambtmeer wordt door een overdaad aan fonteinkruid 'begraasd' door twee maaiboten, die bepaalde plekken in het meer extra aandacht geven. Andere delen laten de boten weer links liggen, omdat het maaien anders simpelweg niet te behappen is en omdat de kosten dan te hoog oplopen. Bij de jachthaven in Midwolda hebben ze inmiddels een speciale routekaart laten drukken waarmee om het fonteinkruid heen geslalomd kan worden.
Fonteinkruid in de schroef van een boot
Fonteinkruid in de schroef van een boot © Remco in 't Hof/RTV Noord
'Er zijn veel klachten geweest en met deze kaart komen we de klanten en bootjeshuurders wat tegemoet. Ze zien op de kaart de delen waar ze beslist niet moeten komen', legt ondernemer Thijs Dijkstra uit, tevens de bedenker van de kaart. 'We moeten met het kruid zien te dealen', zegt hij, 'maar we moeten wel vol aan de bak met maaien, dat is voorlopig ons enige redmiddel.'

Watersporter

Die mening is ook watersporter Helmers toegedaan. Hij vindt op zijn beurt dat er te weinig wordt gemaaid. 'Aan het zuidelijk deel van het meer wonen de meeste mensen aan het water. Daar verwacht ik veel problemen als er niet snel wat aan dat gewoeker wordt gedaan', zegt hij.
De provincie erkent het steeds maar weer terugkerende probleem dat fonteinkruid heet. Onlangs zijn er extra boeien aangebracht rond de vaargeul in het meer; de vaargeul zelf is meestal wel te bevaren. Daarnaast heeft de provincie een appgroep in het leven geroepen waarin overlast van het kruid kan worden gemeld. En tot slot meldt de provincie dat er vanaf volgende week een derde maaiboot wordt ingezet.