GroenLinks-Statenlid onder vuur na tweet over Gino: ‘Niet handig’

Rianne ten Veen
Rianne ten Veen © GroenLinks Groningen
De Statenfractie van GroenLinks heeft maandag met statenlid Rianne ten Veen gesproken naar aanleiding van een tweet over de vermissing van het Limburgse jongetje Gino.
Afgelopen vrijdag plaatste de politie op Twitter een Amber Alert over de vermissing van het 9-jarige jongetje uit Kerkrade. Het kind werd zaterdag dood aangetroffen in Geleen.

'Blank doet denken aan koloniale tijd'

Statenlid Rianne ten Veen reageerde na het Amber Alert op Twitter met een opmerking over de woordkeuze van de politie, die Gino typeerde als ‘blank’.
Ze heeft ervan geleerd
Hendri Meendering - fractievoorzitter GroenLinks
‘Ik hoop dat Gino gevonden wordt! Wel jammer dat er nog steeds ‘blank’ i.p.v. ‘wit’ gebruikt wordt. Wit is neutraler, blank doet denken aan koloniale tijd’, twitterde Ten Veen. Het Statenlid werd vervolgens overspoeld met reacties.

Spijtbetuiging

‘We hebben er gisteren met elkaar in de fractie over gesproken’, zegt fractievoorzitter Hendri Meendering. ‘Het was niet handig. We hebben het er met haar over gehad en ze heeft spijt betuigd. Ze heeft ervan geleerd.’
Meendering wil niet zeggen wat voor reacties Ten Veen kreeg op haar Tweet. ‘Of ze bedreigd is? Daar laat ik me niet over uit.’ Wel zegt Meendering dat de reacties op de tweet onder de maat waren. ‘Vooropgesteld, haar tweet was niet handig, maar het taalgebruik in de reacties die zij vervolgens kreeg was ver beneden alle peil.’
Statenlid Robert Pestman (BVNL) vindt dat Ten Veen publiekelijk excuses moet maken. ‘Deze reactie geeft geen pas, excuses zijn op zijn plaats’, vindt Pestman.